FactRank.
Toggle navigation
Rank
Bronnen
Sources
matches
56
Tool
Over
about
Pers
Press
NL
EN
NL
EN
Ter Zake 🇧🇪
datetime
url
description
2025-04-01 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250401
Naar Nederland voor abortus Meer dan 400 vrouwen gingen vorig jaar naar Nederland voor een abortus na 12 weken, die in België dus niet meer legaal zou zijn. Débora Votquenne en Sofie Vaes volgden een vrouw die naar Nederland trok voor een abortus. Moet België de wettelijke termijn voor abortus optrekken? Nawal Fahir (CD&V) en Petra De Sutter (Groen) gaan in debat. Brusselse minderheidsregering? De politieke situatie in Brussel zit, bijna 10 maanden na de verkiezingen, nog altijd muurvast. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet weten dat hij aan een minderheidsregering werkt, zonder de PS. Is zo’n regering politiek haalbaar? Willem Van Mullem zocht het uit. Martin Casier, Brussels PS-parlementslid, reageert.
2025-03-31 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250331
Algemene stakingsdag De socialistische en christelijke vakbonden organiseerden vandaag een 24-uursstaking tegen de sociaaleconomische besparingen van de regering-De Wever. De actie veroorzaakte hinder op luchthavens, scholen en het openbaar vervoer. Maar heeft zo'n staking nog zin? Axel Ronse, federaal fractieleider van N-VA, en Bart Dhondt, partijvoorzitter van Groen, gaan in debat. Einde tijdperk Le Pen? Marine Le Pen, leider van de Franse radicaal-rechtse partij Rassemblement National, is schuldig bevonden aan verduistering van Europees geld. De rechtbank heeft haar ook vijf jaar lang uitgesloten van verkiezingen, wat betekent dat ze niet kan deelnemen aan de Franse presidentsverkiezingen van 2027. Wat zijn de gevolgen van deze uitspraak? We gaan live naar Steven Decraene in Parijs. Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter kent de familie Le Pen persoonlijk en reageert bij Anne Vanrenterghem in Antwerpen. Palestijnse Oscarwinnaar getuigt over aanval Een week geleden werd Hamdan Ballal, de Palestijnse regisseur van de Oscarwinnende documentaire ‘No Other Land’, aangevallen door een groep kolonisten. De aanvallers sloegen en schopten hem, waarna het Israëlische leger hem opsloot en mishandelde. Na zijn vrijlating moest hij naar het ziekenhuis. Wat gebeurde er in de cel? Inge Vrancken sprak met hem.
2025-03-27 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250327
Kathleen Cools, Annelies Beck en Pieterjan De Smedt kaderen de actualiteit aan de hand van kritische en verhelderende interviews.
2025-03-26 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250326
Geen deal tussen Oekraïne en Rusland? Rusland en Oekraïne sloten gisteren een akkoord over een staakt-het-vuren op de Zwarte Zee en in de energiesector. Poetin eist echter dat de Europese sancties tegen Rusland deels worden opgeheven vooraleer hij instemt met het bestand. De EU houdt voet bij stuk: pas als alle Russische troepen Oekraïne verlaten, zullen ze de sancties opheffen. Hoe moet het nu verder? We gaan live naar Geert Groot Koerkamp in Moskou en Steven Decraene in Parijs. Amerikaanse braindrain Columbia University in New York stemde dit weekend in met enkele hervormingen die president Donald Trump had opgelegd. Enkele weken voordien had Trump 400 miljoen dollar aan subsidies ingetrokken omdat de universiteit te weinig zou doen om antisemitisme in te perken. Staat de academische vrijheid in de VS op de helling? KU Leuven-rector Luc Sels en enkele Amerikaanse studenten aan VUB reageren. Pensioenplannen uitgelicht De Arizona-partijen bereikten begin dit jaar een akkoord over pensioenhervormingen. Vandaag lichtte minister Jan Jambon (N-VA) zijn plannen toe. Pensioenen boven 5.000 euro bruto zullen niet langer geïndexeerd worden, maar over de rest van de hervorming blijft onduidelijkheid bestaan. Marc De Vos geeft uitleg in de studio.
2025-03-25 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250325
Sleutelroman over Carl Devos Het boek 'Academische gezelligheid' door Hilde Van Liefferinge doet heel wat stof opwaaien. Dit boek, dat volgens de schrijfster een fictief verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, schetst geen fraai beeld over professor Carl Devos. Advocaat Walter Van Steenbrugge gaf advies aan Van Liefferinge bij het schrijfproces, hij reageert. Sanne De Clerck, de advocaat van Carl Devos, komt naar de studio. Geheime chatgroep Trump lekt uit In de VS heeft het veiligheidsteam van president Trump per ongeluk journalist Jeffrey Goldberg toegevoegd aan een geheime chatgroep over de recente aanvallen op Houthi's. In de gelekte gesprekken valt vooral de vijandige toon van Trumps kabinet tegenover Europa op. Wat zijn de gevolgen van deze blunder? We gaan live naar Thomas De Graeve in Washington DC. Dermine haalt uit naar De Wever "Bart De Wever heeft alle Belgische steden veranderd in speelplaatsen voor dealers." Vanmorgen haalde PS-kopstuk en burgemeester van Charleroi Thomas Dermine fel uit naar titelvoerend burgemeester van Antwerpen Bart De Wever op Franstalige radiozender RTL. Hij zei dat de premier met "vrachtwagens vol wit poeder naar Wallonië zou kunnen komen", een verwijzing naar een ludieke actie van De Wever in 2005. Anne Vanrenterghem vroeg Dermine om een reactie.
2025-03-24 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250324
Vredesgesprekken over Oekraïne in Riyad In Saudi-Arabië onderhandelen Amerika en Rusland over een staakt-het-vuren in Oekraïne. Later schuift ook de Oekraïense delegatie aan. De verwachting zijn hoog, maar echte doorbraken blijven voorlopig uit. Expert internationale betrekkingen Laurien Crump komt naar de studio. En hoe werd in het verleden vrede gesloten? Bram Vandeputte en Janne Verschraegen spraken met historica Lorena De Vita en doken in het archief. Carl Devos beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag in 2011 Professor politieke wetenschappen Carl Devos wordt door voormalig onderzoeker aan UGent Hilde Van Liefferinge beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag jaren geleden. Dat brengt de ex-collega van Devos naar buiten in een roman die deze week verschijnt. De advocaat van Devos noemt het een "zaak van eerroof". De UGent zegt dat het "toentertijd als universiteit gefaald heeft". We gaan live naar Willem Van Mullem in Gent. Komt Trabelsi terug naar België? Ex-voetballer Nizar Trabelsi werd in 2001 verdacht een aanslag te willen plegen op de luchtmachtbasis Kleine Brogel. Hij werd daarvoor veroordeeld in ons land. Na zijn straf uitgezeten te hebben, werd hij uitgeleverd aan de VS waar hij nu al 12 jaren gevangen zit. Volgens een recent arrest van het Brussels hof van beroep wordt België nu verplicht werk te maken van zijn terugkeer naar ons land. Dirk Leestmans kon hem de voorbije maanden enkele keren telefonisch spreken.
2025-03-21 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250321
Ondertussen aan het front in Oekraïne Maandag onderhandelt Oekraïne opnieuw met de Verenigde Staten over een gedeeltelijk bestand, maar ondertussen gaat de oorlog onverminderd voort. Rusland lanceerde vannacht een grote drone-aanval, onder meer op havenstad Odessa. Mart de Kruif, oud-commandant landstrijdkrachten in Nederland, komt langs. Familie gijzelaars over hervatten oorlog in Gaza Terwijl het protest tegen Netanyahu toeneemt, voert Israël nieuwe luchtaanvallen uit op Gaza. Josse Willems sprak erover met Ayelet Samerano, de moeder van Israëlische gijzelaar Yonatan. NOS-journalist Sander van Hoorn voorziet duiding in de studio. Hoe oudermishandeling tegengaan? In een woonzorgcentrum in Oudenaarde en een instelling in Kortrijk kwam deze week aan het licht dat kwetsbare bewoners mishandeld werden door een jobstudent. Hoe kunnen medewerkers oudermishandeling sneller herkennen? Débora Votquenne en Janne Verschraegen zochten het uit.
2025-03-20 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250320
Onvoorwaardelijke steun aan Oekraïne? Vandaag zitten alle EU-leiders opnieuw samen in Brussel voor een top over steun aan Oekraïne. EU-buitenlandcommissaris Kaja Kallas wil 2 miljoen artilleriegranaten ter waarde van 5 miljard euro leveren aan de Oekraïners. Keuren de Europese staatshoofden haar plan goed? Steven Van Hecke, professor Europese politiek aan KU Leuven, voorziet duiding en we gaan live naar Rob Heirbaut in Brussel en Hans Jaap Melissen in Oekraïne. Signal een veiliger alternatief voor WhatsApp? Sinds Mark Zuckerberg een nieuw beleid doorvoert op Facebook, Instagram en WhatsApp, heerst er bezorgdheid rond de privacy op de Meta-apps. WhatsApp bewaart namelijk veel informatie over gebruikers. Signal biedt een alternatief hiervoor dat veiliger zou zijn. Tim Verheyden en Lara Richir spraken met de CEO Meredith Whittaker. L'union fait la force De Rode Duivels nemen het vanavond op tegen Oekraïne in de UEFA Nations League. Een belangrijke match, want na veel controverse en enkele teleurstellende toernooien zijn de Rode Duivels veel glans verloren. De bond hoopt dat de supporters terug volop achter de Duivels gaan staan. Kan een nieuwe marketingcampagne daarvoor zorgen? Mattias Tuyls zocht het uit.
2025-03-19 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250319
Stakingsgolf bij het spoor 2025 is nu al het jaar van spoorstakingen. Sinds januari hebben de vakbonden al 19 dagen gestaakt en er lijkt geen einde in zicht. Tot eind juli komen er nog zeker 18 dagen bij. Wie geen alternatief heeft voor de trein moet dus maar op de blaren zitten? Komt de boodschap van de bonden wel aan? Peter Meukens, voorzitter TreinTramBus, gaat in debat met Günther Blauwens, voorzitter ACOD Spoor. Chaos in Turkije In Turkije is Ekrem Imamoglu, populaire burgemeester van Istanbul en de belangrijkste tegenstander van president Erdogan, opgepakt in een groot corruptieonderzoek. Om mogelijk protest tegen te gaan, heeft de regering verboden om te demonstreren en is ook de toegang tot sociale media geblokkeerd. Neemt Erdogan opnieuw een autoritaire bocht? Kathleen vraagt het aan NOS-correspondent Mitra Nazar in Istanbul. Corruptie in Congo Congolees president Tshisekedi ontmoette gisteren Rwandees president Kagame, en sprak met hem over de oorlog in Oost-Congo. Maar dat is niet het enige probleem van Tshisekedi. Congo gaat gebukt onder corruptie door politici en wanbeleid van de overheid. Katrien Vanderschoot maakte er een reportage over in Kinshasa.
2025-03-18 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250318
Telefoongesprek Trump en Poetin “De wereld is vandaag een stuk veiliger geworden!” Zo reageerde een hooggeplaatste medewerker in de regering van Poetin op het telefoongesprek tussen presidenten Trump en Poetin. Hoe is het gesprek verlopen, en wat is er concreet beslist? Bart Aerts sprak met oud-diplomaat Johan Verbeke. Duiding door Jan Balliauw in de studio. Israëlische bombardementen op Gaza Israël heeft de zwaarste luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza sinds het begin van het staakt-het-vuren. Er is ook een evacuatiebevel uitgevaardigd voor verschillende delen in het oosten van de Gazastrook. Netanyahu krijgt internationaal veel kritiek. Ook de families van de gijzelaars vrezen het ergste. We gaan naar Nasrah Habiballah in Oost-Jeruzalem. Bergamo 5 jaar na covid In 2020 was het Italiaanse Bergamo het epicentrum van de corona-uitbraak in Europa. Er vielen 6.000 doden in drie maanden tijd in de stad en directe omgeving. De mortuaria, crematoria en begraafplaatsen konden de vele overlijdens niet verwerken, en daarom werd het leger ingeschakeld. Voor vele mensen is het nog steeds een trauma. Willem Van Mullem sprak erover met de mensen in Bergamo.
2025-03-17 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250317
Zijn massale defensie-uitgaven nodig? Nu de Europese Commissie landen aanzet om meer te investeren in defensie, laait ook in Vlaanderen het debat op over hoeveel geld hiervoor moet worden voorzien en of dit wel de juiste strategie is. Zo zou er nu ook een legerbasis in Aalter bijkomen. Burgemeester en oud-defensieminister Pieter De Crem (CD&V) vindt dit een goed plan, maar stoot op weerstand van oppositielid en Vlaams fractieleider voor Groen Mieke Schauvlieghe. Is een extra legerbasis nodig? En moeten er ook meer Europese kernwapens komen? PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw gaat in debat met Europarlementslid Wouter Beke van CD&V. Komt MR naar Vlaanderen? Vandaag kondigde Georges-Louis Bouchez aan dat Rudy Aernoudt zijn nieuwe kabinetschef wordt. Aernoudt was eerder in zijn carrière hoofdeconoom bij de Europese Commissie en leidde het kabinet van voormalig Vlaams minister van Economie Fientje Moerman. Volgens Bouchez is deze aanstelling onderdeel van 'de wens om het MR-project te verspreiden in Vlaanderen'. Staat de MR in 2029 op het Vlaamse stembiljet? Oplossing Brusselse formatie blijft uit Open VLD stapt niet in een Brusselse regering zonder N-VA. Hierdoor stuikt de geplande meerderheid van informateurs Elke Van den Brandt en Christophe De Beukelaer met MR, PS, Les Engagés, Groen, Vooruit, Open VLD en CD&V in elkaar. Brussels Open VLD-kopstuk Frédéric De Gucht vindt dat het nu aan de PS is om een meerderheid te vinden. Rik Van Cauwelaert, journalist bij De Tijd, geeft zijn analyse.
2025-03-14 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250314
Wapenstilstand? De Amerikaans president Trump is tevreden over de gesprekken met Rusland over een staakt-het-vuren in Oekraïne. Ook Vladimir Poetin liet daarnet positieve signalen horen. Ook al had de Russische president heel wat vragen geopperd. Waar staan we nu na een week van intens diplomatiek overleg? Thomas De Graeve geeft een laatste stand van zaken vanuit Washington. 5 jaar corona Vijf jaar geleden ging België in lockdown, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook woonzorgcentra werden gesloten voor bezoek, vele mensen konden alleen maar met hun familie communiceren via de raam of de computer. Zelfs om afscheid te nemen. Débora Votquenne ging langs bij het woonzorgcentrum waar Terzake vijf jaar geleden ook een reportage maakte. Welke lessen hebben we getrokken? Kathleen legt het voor aan viroloog Steven Van Gucht. Duterte De Filipijnse oud-president Rodrigo Duterte verscheen vandaag voor de eerste keer voor het Internationaal Strafhof (ICC). Hij wordt verdacht van tienduizenden moorden in zijn oorlog tegen drugs. Débora Votquenne sprak erover met Chris Van den Wyngaert, voormalig rechter bij het ICC. Waarom moet standbeeld in Brussel weg? De Warandeberg in Brussel krijgt een nieuw stadspark, en daarin is geen ruimte voor het beeldhouwwerk ‘De Rijpheid’ van Victor Rousseau. Maar waarom moet het weg? Stein Falk en Janne Verschraegen zochten het uit.
2025-03-13 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250313
Gaat Rusland akkoord met staakt-het-vuren? President Poetin zegt dat hij in principe een staakt-het-vuren in Oekraïne ziet zitten, maar stelt wel enkele voorwaarden. Wat betekent deze aankondiging nu? Geert Groot Koerkamp reageert vanuit Moskou. En ondertussen ontving president Trump NAVO-leider Mark Rutte in het Witte Huis. David Criekemans, professor Internationale Politiek (UAntwerpen), komt naar de studio. Interview met Bart De Wever De premier Bart De Wever stelde vandaag niet alleen bezorgde kinderen gerust, maar sprak ook met Pieterjan De Smedt over handel en defensie. Ook reageert de premier op vragen over Wallonië en kandidaat-voorzitter Valerie Van Peel. Crisisoverleg in Nederland Crisis in de Nederlandse politiek, omdat premier Dick Schoof het EU-defensieplan goedkeurde terwijl de Tweede Kamer dat deze week wegstemde. Nota bene door de partijen van de eigen meerderheid. Toch blijft de premier op zijn strepen staan in het crisisoverleg. Komen ze er wel uit? Politiek journalist Arjan Noorlander duidt vanuit Den Haag.
2025-03-12 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250312
Staakt-het-vuren in Oekraïne? Oekraïne en de Verenigde Staten zijn tot een akkoord gekomen over een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Met dit voorstel zou er na drie jaar oorlog een pauze komen van 30 dagen. Maar Rusland moet het nog goedkeuren. Geert Groot Koerkamp is in Moskou. We blikken ook terug op de geopolitieke rollercoaster van de afgelopen maand tussen Trump en Poetin. Analist Rusland Jan Balliauw komt naar de studio. Hybride oorlogsvoering Rusland voert niet alleen oorlog met soldaten en wapens, maar met tal van middelen in zogenaamde hybride aanvallen. Ook in België worden mensen geronseld om te spioneren en saboteren. Onze collega’s gingen undercover in pro-Russische hackersgroepen en geven hun verslag. Tarievenoorlog van Trump De Verenigde Staten voert vanaf vandaag importtarieven in van 25 procent op aluminium en staal voor alle handelspartners, waaronder de EU en buurland Canada. De Europese Unie gaat in de tegenaanval met vanaf april extra heffingen op verschillende Amerikaanse producten en ook Canada zal een gelijkaardige maatregel treffen. Hoe zal de Verenigde Staten hierop reageren? We vragen het aan Janyce McGregor in Canada en Thomas De Graeve in Washington DC.
2025-03-11 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250311
Vredesgesprekken In Saudi-Arabië zaten de vertegenwoordigers van Oekraïne en de VS samen om te onderhandelen over een staakt-het-vuren. Na de opmerkelijke ruzie tussen Zelensky en Trump was het de eerste keer dat de delegaties elkaar ontmoeten. Er was al meteen resutlaat: de VS gaat Oekraïne opnieuw van inlichtingen te voorzien. Jens Franssen geeft meer duiding. In Parijs zaten vandaag de Europese legerleiders samen. Eén van de punten die besproken werden, was het inzetten van Franse kernwapens. Hoe groot is de macht van Frankrijk? Recessie door Trump? Trump kondigde vandaag nieuwe importtarieven aan. Hij verdubbelt de importheffingen op staal en aluminium uit Canada naar 50 procent. Intussen kleuren de beurzen rood. Wat is er aan de hand? Pieterjan legt het voor aan Matthias Matthijs, professor politieke economie aan de John Hopkins Universiteit. Hoe medicijnentekort vermijden? Voor medicijnen is Europa erg afhankelijk van andere landen, zoals China. Daarom heeft de Europese Commissie een Critical Medicines Act voorgesteld. Want wat als andere landen medicatie gaan inzetten als oorlogsmiddel? Elf Europese ministers van Volksgezondheid vragen in een brief om hiervoor defensiebudget te gebruiken. Belgische minister Frank Vandenbroucke schreef mee aan de brief en komt naar de studio.
2025-03-10 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250310
Valerie Van Peel maakt comeback Verrassend nieuws gisteren: Valerie Van Peel keert terug naar de politiek en doet daarbij een gooi naar het voorzitterschap van N-VA. Van Peel liet vorig jaar de politiek achter zich, nadat haar asbestvoorstel voor de vierde keer werd weggestemd. Toch bleef ze in contact met de partij, en wil ze opnieuw iets betekenen in de maatschappij. Als eerste kandidaat-voorzitter voor N-VA, licht ze haar beslissing toe in de studio. Oplaaiend geweld in Syrië Syrië kende de afgelopen dagen de dodelijkste uitbarsting van geweld sinds het conflict 14 jaar geleden begon. De Alawieten, aanhangers van voormalig president Assad, en het nieuwe regime in Syrië staan lijnrecht tegenover elkaar. Wat is er precies aan de hand? Syriëkenner Mohammad Kanfash (Universiteit Utrecht) geeft context. Abortuspionier Rein Bellens Is de strijd rond abortus gestreden? Volgens Rein Bellens niet. Zij is één van de eerste abortusartsen in België en hielp al vrouwen toen dat nog illegaal was. In haar boek ‘Mijn strijd voor abortus’ schrijft ze over haar ervaringen in de jaren 80, toen ze samen met tientallen anderen voor het gerecht moest verschijnen. Dirk Leestmans sprak met haar.
2025-03-07 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250307
Hoeveel geld zal naar defensie en Oekraïne gaan? Op de speciale EU-top gisteren werd een akkoord gevonden over het versterken van defensie. Met het 'ReArm Europe' plan mikt Von der Leyen op 800 miljard euro aan investeringen. Maar hoeveel geld hiervan komt uit België? Gwendolyn Rutten, Vlaams parlementslid van Open VLD, en Axel Ronse, federaal fractieleider van N-VA, gaan in debat over de noodzaak van deze maatregelen. Gaza ligt onder het puin Terwijl de ogen van de wereld op Oekraïne gericht zijn, hangt het bestand in Gaza aan een zijden draadje. Alle humanitaire hulp is stopgezet en de bevolking leeft er tussen het puin. Onze collega's van Nieuwsuur volgden een vader die met zijn blote handen het lichaam van zijn zoon opgraaft. Midden-Oosten-expert Erwin van Veen bespreekt de situatie tussen Israël en Hamas.
2025-03-06 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250306
Historische EU-top Nu Amerika de steun aan Oekraïne heeft stopgezet, schiet Europa in actie met belangrijkste EU-top in decennia. Premier Bart De Wever ontmoet met EU-leiders om een akkoord te sluiten over grotere investeringen in defensie. Maar willen alle landen hieraan meedoen? Willem Van Mullem is ter plaatse. Annelies Beck praat in de studio met Jonathan Holslag, professor internationale politiek, en Hendrik Vos, professor Europese politiek (UGent). Waarom is deze top zo belangrijk? Wat zijn de geopolitieke gevolgen? En welke rol speelt China?
2025-03-05 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250305
Duitsland neemt drastische maatregelen Toekomstig Duits bondskanselier Merz stelt een nieuw akkoord voor dat de schuldenrem achterwege laat. Het land zal zo ongelimiteerd kunnen investeren in defensie. Er komt ook een enorm fonds van 500 miljard euro voor de infrastructuur en economie. Maar wat zijn de risico’s van zo’n ingrijpende beslissing? Correspondent Chiem Balduk licht toe vanuit Berlijn. Tarievenoorlog van Trump In zijn toespraak aan het Amerikaanse Congres gisteren herhaalde president Trump zijn maatregelen om Amerika terug groot te maken. Eén van zijn stokpaardjes zijn de handelstarieven. De importtarieven tegen Canada, Mexico en China zijn al ingegaan. Trump kijkt ook naar de Europese Unie. Wat zullen de gevolgen zijn? En houdt Trump nog bondgenoten over? Annelies legt het voor aan Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek (KU Leuven), en Ferdi De Ville, professor politieke economie (UGent). Toespraak Macron Om 20u spreekt president Macron de Franse bevolking toe. Correspondent Frank Renout geeft een update.
2025-03-04 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250304
Von der Leyen wil Europa herbewapenen 800 miljard euro. Dat bedrag wil Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijmaken om Europa te herbewapenen en Oekraïne te ondersteunen. Defensieminister Theo Francken reageert vanuit India. Professor Europese politiek Steven Van Hecke komt naar de studio. Vlaamse defensie-industrie Wat kan de Vlaamse industrie betekenen in het plan van Von der Leyen om fors te investeren in defensie? Willem Van Mullem trok naar bedrijven OIP Sensor Systems in Oudenaarde en Exail Robotics in Oostende. Ondertussen aan het front Terwijl Europa de steun aan Oekraïne opschaalt, besloot Amerikaans president Trump alle militaire hulp voor de Oekraïners te pauzeren. Ondertussen blijven de gevechten doorgaan. Wat is de situatie momenteel aan het front? Een verslag van oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen.
2025-03-03 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250303
Sinds de hallucinante vertoning in het Witte Huis vrijdag tussen Trump en Zelensky is het alle hens aan dek voor de Europese leiders. Want wat als Trump de Amerikaanse steun intrekt voor Oekraïne? Of hij beslist uit de NAVO te stappen? Brits premier Starmer organiseerde dit weekend een top in Londen. Wat is hier besproken en beslist? En kunnen de NAVO en de EU zonder de VS? Jan Balliauw en Michelle Haas komen naar de studio.
2025-02-28 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250228
Bitsig gesprek tussen Trump en Zelensky Het waren ongezien beelden vanuit het Witte Huis. President Trump en vicepresident J.D. Vance ontvangen Oekraïens president Zelensky. Het gesprek ontaardde in een ongezien bitsige discussie. Trump beschuldigde Zelensky "te gokken met de Derde Wereldoorlog". Professor internationale politiek David Criekemans keek naar de onthutsende beelden en duidt in de studio. Rusthuismoord In een woonzorgcentrum in Dentergem stak een 90-jarige bewoners vannacht 3 andere bewoners neer. Twee mensen overleefden het niet, een derde persoon is in kritieke toestand. Opmerkelijk is dat de man zijn vrouw vermoordde met een hamer in 2021. Hij werd toen ontoerekeningsvatbaar verklaard, hij zou aan dementie lijden. Er werd beslist om de man te interneren. De gebeurtenis vannacht roept vele vragen op. Hoe kwam hij in het woonzorgcentrum terecht? Kathleen legt het voor aan meester Amélie Vandenberghe, advocaat van de dader. Een chatbot als vriend De evolutie van artificiële intelligentie, AI, gebeurt razendsnel. Er zijn intelligente chatbots waar je mee kunt communiceren. Zij bieden zelfs gezelschap. Zo krijgen mensen de illusie dat het een vriend wordt. Maar volgens recent onderzoek houdt dit gevaren in. Débora Votquenne en Sofie Vaes legden het voor aan 3 mensen die met een chatbot communiceren. Mieke De Ketelaere is AI-expert en komt naar de studio. Hoe (on)veilig is wielrennen? Het wielerseizoen gaat morgen van start. Vorig seizoen vonden verschillende ongevallen plaats. Hoe veilig of onveilig is de sport? En leren de wielrenners en organisatoren hieruit? Bart Aerts zocht het uit.
2025-02-27 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250227
Trump en Starmer Vandaag ontvangt Amerikaans president Trump de Britse premier Keir Starmer. Net als Frans president Macron wil Starmer Trump ervan overtuigen dat Europa mee aan de tafel moet zitten bij de onderhandelingen over Oekraïne. Duiding door Bert De Vroey. Impact importtarieven op Vlaamse bedrijven Trump kondigde ook aan dat de VS importtarieven van 25% op alle Europese producten zullen heffen. Volgens VOKA zal dit 6 tot 12 miljard euro per jaar kosten aan. Hoe moet Vlaanderen reageren? Pieterjan De Smedt legt het voor aan Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA). PKK-leider roept op tot ontwapening De leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, Abdullah Öcalan, heeft vanuit de gevangenis opgeroepen tot ontmanteling. Dit kan het einde betekenen van 40 jaar gewapende strijd tussen de PKK en de Turkse staat. Turkije-expert Dries Lesage (UGent) geeft meer uitleg. Vlaanderen als voorbeeld Met het Sigmaplan wil de Vlaamse overheid voorbereid zijn op overstromingen. Een buitenlandse delegatie met adviseurs uit Nederlandse, Franse en Britse overzeegebieden kwamen kijken hoe Vlaanderen dit precies aanpakt. Want verschillende landen kampen al met de gevolgen van de klimaatopwarming. Een reportage van Hilde Mertens.
2025-02-26 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250226
Grondstoffendeal Oekraïne en de Verenigde Staten sloten een deal rond de zeldzame grondstoffen die in Oekraïne te vinden zijn. Wat staat er precies in de deal? En wie wint het meeste erbij? Duiding door Thijs Van de Graaf, professor internationale politiek (UGent). Russische oorlogsdreiging Wat als Poetin andere landen binnenvalt? Terwijl dit voor de meeste West-Europese landen nog een hypothetische vraag is, is het bittere ernst in Polen en de Baltische Staten. Zij nemen de Russische dreiging zeer ernstig. Annelies sprak erover met Gabrielius Landsbergis, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen. Saskia Dekkers van Nieuwsuur was onlangs in Litouwen en zag hoe men zich er voorbereidt op de oorlog. Waar moet Vlaams Parlement over debatteren? Moet het Vlaams Parlement debatteren over het WK Baanwielrennen? Moet het niet meer gaan over de oorlogsdreiging en geopolitieke uitdagingen? Die vraag stelde Gwendolyn Rutten (Open Vld) vorige week. Een terechte vraag? Pieterjan De Smedt legde het voor aan de parlementsleden.
2025-02-25 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250225
Europese leiders proberen Trump te paaien Washington is tegenwoordig een populaire bestemming voor Europese toppolitici. Gisteren sprak Trump met Frans president Emmanuel Macron, donderdag komt Brits premier Starmer op bezoek. Vandaag ontmoet EU-buitenlandchef Kaja Kallas de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio. Wat is de impact van het Europese charmeoffensief op een mogelijke vrede in Oekraïne? We gaan live naar Bert De Vroey in Washington en Geert Groot Koerkamp in Moskou. Kabila doet Tshisekedi wankelen In een opiniestuk in de Zuid-Afrikaanse Sunday Times noemde de voormalige Congolese president Joseph Kabila zijn opvolger Félix Tshisekedi een dictator. Hij hield ook een pleidooi om de mensenrechten van de Congolese bevolking te resepcteren. Stuurt Kabila samen met de M23-rebellen aan op een regimewissel? Stijn Vercruysse voorziet duiding. Wordt oorlog in Gaza hervat? Komende zaterdag moet de tweede fase van het bestand tussen Israël en Hamas ingaan. Netanyahu liet echter weten 600 Palestijnse gevangenen niet vrij te laten zolang Hamas niet verzekert dat de volgende Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten "zonder vernederende ceremonies". Bereidt de Israëlische premier een herstart van de oorlog voor? Annelies vraagt het aan Inge Vrancken.
2025-02-24 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250224
3 jaar oorlog in Oekraïne Op 24 februari 2022, precies 3 jaar geleden, viel het Russisch leger Oekraïne binnen. Vandaag is ongeveer 20 procent van het land in handen van de Russen. Volgens schattingen van BBC lieten zo'n 70.000 Oekraïense soldaten het leven. Aan Russische kant zijn er waarschijnlijk tussen 170.000 en 230.000 militairen gesneuveld. Hoe geraken we uit deze oorlog? En welke rol moet Europa spelen in een mogelijke vrede? Pieterjan praat met Frederik Vansina, Chef Defensie bij het Belgische leger, en Caroline de Gruyter, Europa-correspondent bij NRC. Duitse kaarten geschud De CDU-CSU van Friedrich Merz heeft met 28,6% van de stemmen de Duitse verkiezingen gewonnen. Merz liet verstaan dat hij voor Pasen een nieuwe regering op de been wil brengen. Hoogstwaarschijnlijk met de sociaaldemocratische SPD van huidig bondskanselier Olaf Scholz, die hun slechtste resultaat in 135 jaar behaalden. Zal Merz er met een krappe meerderheid in slagen om een daadkrachtig beleid te voeren? En hoe stevig zal de oppositie van het versterkte radicaal-rechtse AfD zijn? Bram Vandeputte geeft duiding vanuit Berlijn. Burgemeester Van Doesburg Vanavond legt Els van Doesburg de eed af als burgemeester van Antwerpen op de gemeenteraad. De huidige schepen voor Sociale Zaken krijgt de sjerp door het vertrek van Bart De Wever naar de Wetstraat 16. Van Doesburg wordt de jongste burgemeester ooit in het Schoon Verdiep. Bart Aerts kon haar deze middag interviewen.
2025-02-21 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250221
Wat nu met Brusselse formatie? Acht maanden na de verkiezingen zitten de Brusselaars nog steeds zonder regering. Deze middag besloot David Leisterh (MR) te stoppen als Brussels formateur. Hij zegt dat PS nu aan zet is. Willem Van Mullem kon hem spreken. Wie wordt nu formateur? Zal het wel lukken als PS het voortouw neemt? En vooral: waar blijft de sense of urgency in een gewest met bloedrode begrotingscijfers en in de grip van drugsgeweld? Annelies praat erover met Dorian de Meeûs, hoofdredacteur La Libre Belgique. Impact van oorlog in Oekraïne in Duitsland Zondag trekken de Duitsers naar de stembus en kiezen ze een nieuwe bondskanselier. De oorlog in Oekraïne komt ook aan bod in de politieke campagnes, en de moeilijke relatie met Rusland. Een reportage van Bram Vandeputte. Europese politici op CPAC Elk jaar is CPAC, wat staat voor Conservative Political Action Conference, de ontmoetingsplaats voor conservatieve politici en groepen in de Verenigde Staten. Met Trump als president is de MAGA-beweging sterk vertegenwoordigd, met Elon Musk en Steve Bannon. Er zijn ook verschillende Europese politici aanwezig, zoals Nigel Farage en Tom Vandendriessche. Bert De Vroey volgde de conferentie en kon met hen spreken.
2025-02-20 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250220
Geweld in Anderlecht De burgemeesters en lokale politie van Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis vragen extra middelen in de strijd tegen het drugsgeweld. Op een persconferentie vandaag spraken ze over een “crisis”. Jurgen De Landsheer, korpschef politiezone Zuid, werd geïnterviewd door Helen Goedgebeur. Stein Falk sprak met bezorgde bewoners. En het ziet er niet naar uit dat er snel een Brusselse regering komt, de impasse is compleet. Waarom komen er geen nieuwe verkiezingen? Pieterjan De Smedt legt het voor aan Stefan Sottiaux, professor grondwettelijk recht (KU Leuven), en Dave Sinardet, politicoloog (VUB). Duitse economie in het slop De Duitse economie doet het niet goed. En dat is een belangrijk vthema bij de komende verkiezingen. Bram Vandeputte sprak met arbeiders van Volkswagen en met twee CEO’s. Wat zijn de grootste problemen en wat moet de overheid volgens hen doen? September 5 Tijdens de nacht van 4 op 5 september 1972 vond een gijzelingsdrama plaats op de Olympische Spelen in München. Elf Israëlische atleten en officials werden gegijzeld door de Palestijnse terreurgroep Black September. De sportredactie van de Amerikaanse zender ABC was ter plaatse en filmde het hele gebeuren. Het was de eerste keer dat het publiek een terroristische daad live kon volgen op tv, met alle gevolgen van dien. De film ‘September 5’ speelt zich af die nacht op de ABC-redactie. Débora Votquenne sprak met Geoffrey Mason, die erbij was in 1972.
2025-02-19 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250219
Trump noemt Zelenski "dictator" Donald Trump gaat fors tekeer tegen de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Op zijn eigen socialemediakanaal Truth Social noemt hij Zelenski een "dictator zonder verkiezingen" en waarschuwt hij dat de president maar beter snel kan handelen, of hij heeft geen land meer. We gaan live naar Bert De Vroey in Washington en Geert Groot Koerkamp in Moskou. Professor economie Koen Schoors (UGent) schuift mee aan tafel in de studio. Ondertussen sluit premier Bart De Wever aan bij een digitaal topoverleg over Oekraïne. Pieterjan De Smedt geeft een laatste stand van zaken. En hoe kijken studenten in de les Amerikaanse politiek naar de uitspraken van Trump? Een reportage van Josse Willems. Duitsland kiest: Gelsenkirchen Zondag trekken de Duitsers opnieuw naar de stembus. Bram Vandeputte sprak met de inwoners van Gelsenkirchen, één van de armste steden van het land, waar AfD het momenteel goed doet in de peilingen. Waarom slaagt radicaalrechts erin de kiezers te overtuigen in de traditioneel rode industriestad?
2025-02-18 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250218
Onderhandelingen over Oekraïne De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Rusland hebben elkaar ontmoet in Saudi-Arabië. Op de agenda stond vooral de oorlog in Oekraïne. Pieterjan praat erover in de studio met voormalig secretaris-generaal van de NAVO, Willy Claes, en met professor internationale politiek Fabienne Bossuyt (UGent). Interview met Kaja Kallas De Europese Unie is niet betrokken bij de onderhandelingen. Heeft de EU nog een rol te spelen of is het haar macht kwijt? Willem Van Mullem kon Kaja Kallas, hoge vertegenwoordiger buitenlands beleid EU, erover interviewen. Verdrag van München in 1938 Bij de onderhandelingen nu tussen de VS en Rusland valt wel eens de vergelijking met het Verdrag van München dat beklonken werd in 1938 tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië. Het ging toen over Tsjechoslowakije maar dat land zat niet mee aan tafel. En één jaar later viel Hitler Polen binnen. Is de vergelijking terecht? Wat vinden Vlaamse partijen? De EU en de VS verwachten dat landen meer investeren in Defensie. Wat moet België doen? Anne Vanrenterghem legt het voor aan verschillende Vlaamse politici.
2025-02-17 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250217
Breuk in trans-Atlantische relatie? Morgen zitten onderhandelaars van de Verenigde Staten en Rusland samen in Saudi-Arabië om de eerste diplomatieke stappen te zetten naar het einde van de oorlog in Oekraïne. De EU en Oekraïne zelf zijn voorlopig niet uitgenodigd aan de onderhandelingstafel. Betekent dit een definitieve breuk in de trans-Atlantische relatie? Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek aan KU Leuven, en Hendrik Vos, professor Europese politiek aan UGent, komen naar de studio. Ondertussen houdt de Franse president Macron een spoedoverleg met zeven Europese landen om te praten over de oorlog in Oekraïne en de plannen van de VS. Ook de premier van het Verenigd Koninkrijk Keir Starmer is aanwezig, hij gaf aan zich “klaar en bereid” te tonen om Britse soldaten naar Oekraïne te sturen om in te staan voor de veiligheid. Steven Decraene en Lia van Bekhoven brengen live verslag uit vanuit Parijs en Londen. Bukavu onder controle M23 De Oost-Congolese miljoenenstad Bukavu is in handen gevallen van de door Rwanda gesteunde M23 rebellen. Wat betekent dit voor de inwoners van de stad? We gaan live naar reporter Stijn Vercruysse die vandaag de binnenstad introk.
2025-02-14 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250214
M23-rebellen bereiken Bukavu Na Goma nemen de rebellen van M23 nu ook Bukavu in, de hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu in Oost-Congo. Stijn Vercruysse en zijn ploeg zijn ter plaatse. Grondstoffen in Oekraïne Oekraïne heeft een plan bezorgd aan de VS. In ruil voor grondstoffen en mineralen vraagt president Zelenski Amerikaanse steun tegen Rusland. Kan dit een deel worden van het vredesakkoord? Kathleen legt het voor aan David Criekemans, professor internationale politiek (UAntwerpen). Goudprijs bereikt nieuw record De goudprijs stond al hoog, en heeft nu een nieuw record verbroken na de uitspraken van Amerikaans president Donald Trump over heffingen op staal- en aluminiumimporten. Waarom stijgt de prijs van goud hierdoor? En is het nu het moment om goud te verkopen? Bart Aerts vroeg het aan een goudkoper. Aanslag München Een jonge Afghaan reed gisteren in op een menigte in München. Er raakten 36 mensen gewond, sommigen zijn er ernstig aan toe. Het is de zoveelste gewelddaad in Duitsland. Wat is er aan de hand? En zal dit politieke gevolgen hebben? Duiding door Bram Vandeputte.
2025-02-13 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250213
Wat betekent gesprek tussen Trump en Poetin? Trump en Poetin willen vredesonderhandelingen starten in Saudi-Arabië om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Dat verklaarde Trump na een telefoongesprek met de Russische president gisteravond. Hoe zal de vredesdeal eruitzien? En zal Zelenski uitgenodigd worden aan de onderhandelingstafel? We gaan live naar Geert Groot Koerkamp in Moskou en Arnaud De Decker in Kiev. Professor Internationale Relaties Alexander Mattelaer (VUB) komt naar de studio. En hoe wordt dit nieuws in ons land onthaald? Willem Van Mullem sprak met Oekraïners in België. En ook premier Bart De Wever reageert. Nationale actiedag tegen regeerakkoord Vandaag zakten 60.000 mensen af naar Brussel om te betogen tegen de geplande besparingen van de Arizona-regering. Ook de dienstregeling van De Lijn en de Brusselse MIVB is zwaar verstoord. Wat zorgde voor zo’n grote opkomst? Débora Votquenne volgde enkele mensen die voor de eerste keer gingen betogen.
2025-02-12 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250212
Oorlog in Oekraïne Komt er een einde aan de oorlog in Oekraïne? Amerikaans president Trump heeft anderhalf uur met Russisch president Poetin gesproken. Hij kondigde aan dat de onderhandelingen over het einde van de oorlog in Oekraïne meteen van start gaan. Pete Hegseth, de Amerikaanse minister van Defensie, was in Brussel en had een boodschap voor de bondgenoten van Oekraïne: de veiligheid van Europa is geen prioriteit voor de VS. En hij zei ook dat NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne geen realistisch doel is. Wat betekent dit voor Europa? Annelies legt het voor aan Theo Francken, minister van Defensie (N-VA). In Zweden is een campagne gestart om de Zweedse bevolking voor te bereiden op een mogelijke oorlog. Jens Franssen ging kijken hoe dat gebeurt. Duurdere bus- en tramtickets De tarieven van De Lijn zullen fors verhogen, tot zo’n 20 procent duurder. Daartegenover staat dat de dienstverlening te wensen overlaat door verouderd materiaal en een gewijzigde dienstregeling. De verhoging wekt boze reacties op. Peter Meukens, voorzitter TreinTramBus, legt in de studio uit waarom.
2025-02-11 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250211
Broos bestand Gaza onder druk Zowel Trump als Netanyahu dreigden vandaag dat Israël het staakt-het-vuren in Gaza zal stopzetten als Hamas de Israëlische gijzelaars niet vrijlaat voor zaterdagmiddag. Houdt het broze akkoord stand? En Trump ontmoette vandaag Jordaanse koning Abdullah II. Hoe realistisch is het plan van de Amerikaanse president om Jordanië en Egypte Palestijnen te laten opvangen? NOS-journalist Sander van Hoorn voorziet duiding in de studio. 3D-geprinte wapens in opmars Het printen van 3D-wapens komt steeds vaker voor in de Verenigde Staten. Ook in Europa stijgt de populariteit van deze geprinte vuurwapens. Wat zijn de gevaren van deze trend en biedt het ook voordelen? Stein Falk zocht het uit. En moeten we ons zorgen maken? Kathleen vraagt het aan Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut. Waarom moeten we dialecten koesteren? Dialecten worden steeds minder gebruikt en dreigen zo geleidelijk aan te verdwijnen. De Universiteit Gent wil ze bewaren door opnames van Vlaamse dialectsprekers uit de jaren 60 en 70 te ondertitelen en openbaar te maken. Waarom moeten we onze dialecten koesteren? Willem Van Mullem vroeg het aan UGent-onderzoeker Melissa Farasyn en West-Vlaams acteur Wim Willaert.
2025-02-10 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250210
Tariff sheriff Trump Trumps verschillende handelstarieven waren de voorbije week de talk of the town. Vanaf vandaag heffen de Verenigde Staten 25 procent op alle import van staal en aluminium. Vooral China, Mexico en Canada worden hierdoor geraakt, maar wat zal de impact op Europa zijn? En wat hebben de Amerikanen te winnen bij een handelsoorlog? Professor economie Koen Schoors (UGent) voorziet duiding. Moeten politici ons entertainen? Voetbalclubvoorzitter Balthasar Boma leert politici hoe ze hun kiezers moeten voorliegen. Het was een opvallend fragment tijdens de liveshow van de Kastaars. Horen politici thuis in entertainmentprogramma’s? Politicoloog Carl Devos stelt zich vragen, comedian Jan Jaap van der Wal ziet er minder graten in. Chef Politiek bij Het Nieuwsblad Hannes Heynderickx vertelt meer in de studio. AI in de klas: 2 jaar later Toen AI-chatbot ChatGPT eind 2022 werd uitgebracht, deed dit heel wat stof opwaaien in het onderwijs. Zorgde AI voor een revolutie in de klas? En betekende dit het einde van het opstel of de scriptie? 2 jaar geleden sprak Bram Vandeputte erover met de leerkrachten en leerlingen van de Sint-Bavohumaniora in Gent. Vandaag ging hij er opnieuw heen.
2025-02-07 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250207
Schietpartijen Anderlecht Afgelopen nacht viel er een dode na alweer een schietpartij in Anderlecht wellicht in het drugsmilieu. Wat is er daar aan de hand? Willem Van Mullem vroeg het aan David Leisterh (MR), de Brusselse formateur en burgemeester van Watermaal-Bosvoorde. En hoe kan of moet men de groeiende drugsproblematiek bestrijden? Annelies zoekt antwoorden bij nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR). Jongeren in volwassenpsychiatrie Wegens plaatsgebrek in de kinder- en jeugdpsychiatrie belanden er regelmatig jongeren via een gedwongen opname op de volwassenenafdeling. Onder meer daarom is de wet voor gedwongen opname sinds 1 januari veranderd. Een verbetering op papier, maar is de uitvoering ervan ook haalbaar in de praktijk? Débora Votquenne zocht het uit. Annelies verwelkomt kinderpsychiater Daniel Neves Ramos en psychiater Wouter De La Marche.
2025-02-06 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250206
Kamer houdt marathonsessie In de Kamer debatteren federale parlementsleden al sinds gisterenochtend 10 uur over het Arizona-regeerakkoord. Wat is het nut van zo’n ellenlange debatten? En kan de oppositie de regeringspartijen het vuur aan de schenen leggen? Vooruit-fractievoorzitter Oskar Seuntjens en Vlaams Belang-parlementslid Francesca Van Belleghem vertellen het in de studio. Migranten VS vrezen deportatie Nu Donald Trumps deportatiepolitiek op volle toeren is, zijn heel wat migranten in de VS bang om het land uitgezet te worden. In de eerste plaats target de president mensen met een strafblad, maar iedereen zonder papieren loopt een risico. Thomas De Graeve sprak met inwoners van Philadelphia over de deportaties van Trump. Bruno De Wever over zijn broer Bart Met Bart De Wever heeft België voor het eerst een Vlaams-nationalistische premier. In 20 jaar tijd bracht de voormalig N-VA voorzitter het Vlaams-nationalisme zo van het verdomhoekje tot in de 16. Historicus Bruno De Wever vertelt Willem Van Mullem wat de impact van zijn broer op de Vlaamse Beweging is.
2025-02-05 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250205
Schietpartij in Anderlecht De buurt rond het metrostation Clemenceau in Anderlecht werd vanochtend opgeschrikt door een schietpartij. Op beelden is te zien hoe twee mannen met een kalasjnikov schieten, daarna vluchtten ze de metrotunnels in. De politie zette onmiddellijk een grote zoekactie op maar de daders zijn nog niet gevonden. Voor de buurt is de maat intussen vol. Stein Falk sprak ter plaatse met Eric Vandezande van Burgercollectief Brusselse buurtcomités. En we gaan naar Gianni Paelinck in Anderlecht voor een stand van zaken. Kamerdebat De Kamer debatteert over de regeerverklaring van premier Bart De Wever en het regeerakkoord. Pieterjan De Smedt volgt het debat. Rivièra maken van Gaza? Amerikaans president Trump lanceerde een zeer opmerkelijk voorstel tijdens het bezoek van Israëlisch premier Netanyahu. Maak van Gaza een soort Rivièra en geef de Palestijnen een nieuw huis in Egypte of Jordanië. Het plan zorgde voor een stroom van reacties wereldwijd. Meent hij dit echt? En is het überhaupt mogelijk? Erwin van Veen, conflictonderzoeker bij Clingendael, geeft meer duiding. Willem Vermandere “Duizend soldaten”, “Bange Blanke Man“, “Blanche en zijn Peird“, het zijn maar enkele van de talloze nummers van Willem Vermandere. Vorig jaar nam hij afscheid van het podium. De zanger, maar ook beeldhouder en kunstenaar, wordt nu 85 jaar. Joris Vergeyle ging langs bij hem. Hij sprak ook met Wannes Cappelle over de grote invloed van Vermandere.
2025-02-04 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250204
Debat over regeerakkoord Premier Bart De Wever hield vandaag zijn regeringsverklaring. “Het wordt de beklimming van een col buiten categorie”, zei hij op het einde over de besparingen. De socialistische vakbond ABVV heeft al een algemene staking, na de reeds geplande betoging van 13 februari, aangekondigd. Het Verbond van Belgische Ondernemers daarentegen is tevreden over het regeerakkoord. Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder VBO, en Bert Engelaar, algemeen secretaris ABVV, gaan in debat bij Kathleen. Wat met mijn pensioen? Wat betekent het regeerakkoord voor ons pensioen? Dat vragen veel mensen zich af. Kathleen legt het voor aan pensioenexpert Ria Janvier (UAntwerpen). Niet meer roken op terrassen Een opvallende beslissing uit het regeerakkoord is een verbod op roken op terrassen. De uitbreiding van het rookverbod zorgt voor gemengde reacties. Débora Votquenne en Sofie Vaes gingen langs de terrasjes van Antwerpen. Ze spraken er ook met kankerexpert Filip Lardon en Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.
2025-02-03 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250203
De Wever I gaat van start Vanmorgen legden premier Bart De Wever en de andere 14 ministers van de kersverse Arizona-regering de eed af bij Koning Filip. Slaagt De Wever I erin om meer Belgen aan het werk te krijgen? En zullen we in 2029 beter gewapend zijn tegen een oorlog? Pieterjan vraagt het aan minister van Defensie Theo Francken, minister van Mobiliteit en Klimaat Jean-Luc Crucke en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Bouchez dan toch geen minister Wie geen minister wordt is Georges-Louis Bouchez. De MR-voorzitter had zijn zinnen gezet op het departement Binnenlandse Zaken, maar besloot uiteindelijk om toch voorzitter te blijven. Naar eigen zeggen om de stabiliteit van zijn partij niet in het gedrang te brengen. Bart Aerts kon hem spreken. Nieuwkomers in de 16 Voor Anneleen Van Bossuyt en Rob Beenders was vandaag een extra spannende dag. Zij worden voor het eerst minister. Van Bossuyt zal het departement Asiel en Migratie leiden, Beenders wordt bevoegd voor Consumentenzaken. We volgden hen onderweg naar het paleis.
2025-02-01 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/20250/terzake-d20250201
Na 236 dagen onderhandelen is een regeerakkoord. Wat hebben N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés beslist? Peter De Roover (N-VA) en Vincent Van Peteghem (CD&V) komen naar de studio. Vanavond beslissen de leden van Vooruit over het regeerakkoord. We gaan live naar Pieterjan De Smedt op het congres van Vooruit in Sint-Niklaas. En België krijgt voor het eerst een Vlaams-nationalist als premier. Bart Verhulst praat met Bart De Wever.
2025-01-31 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250131
Terzake staat vanavond in het teken van de formatie. Pieterjan De Smedt volgt de gebeurtenissen ter plaatse. Kathleen Cools ontvangt politiek journalisten Wouter Verschelden (W16.be) en Dorian de Meeûs (La Libre Belgique) in de studio. En van het ontstaan van N-VA aan een keukentafel in 2001 tot premier van België. Wat betekent dit voor de Vlaams-nationalistische partij en voor Bart De Wever? Willem Van Mullem sprak erover met oud-N-VA-boegbeeld Jan Peumans.
2025-01-30 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250130
Komt het in orde met de formatie? De partijvoorzitters hebben er hun tweede dag opzitten in de Koninklijke Militaire School. Morgen moet formateur Bart De Wever naar de koning. Met of zonder een akkoord op zak. Hoe kijken ze in Franstalig België naar de aanslepende regeringsvorming in de laatste rechte lijn? Heerst er optimisme of pessimisme? Pieterjan De Smedt en Alexandre Noppe (Le Soir) geven een update. Op zoek naar familie in mortuarium In een mortuarium in Dnipro, Oekraïne, halen familieleden de lichamen op van gesneuvelde soldaten en burgers. De lichamen zijn vaak niet makkelijk te identificeren, omdat ze zo zwaar toegetakeld zijn. Marijn Trio en zijn ploeg spraken er met familieleden en met de medewerkers van het mortuarium. We gaan ook live naar Marijn in Kiev. Sluiting Antwerps nooddorp Oekraïners die het nooddorp op Linkeroever in Antwerpen niet voor 7 februari hebben verlaten, riskeren gerechtelijke vervolging. Débora Votquenne praatte er met wie wegtrok, maar ook met wie bleef. Ze geeft ook meer duiding in de studio. Moet er nog zout zijn? Het WHO waarschuwt (alweer) voor overmatig zoutgebruik. Terecht, zeggen diëtisten. Maar leiden al die waarschuwingen ook echt tot verandering, bijvoorbeeld in restaurants? Is zout dan echt zo ongezond? En hebben die adviezen wel zin? Stein Falk ging het na.
2025-01-29 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250129
Trump kleedt overheid uit Vanochtend kregen 2 miljoen Amerikaanse ambtenaren een mail van Donald Trump waarin hen een afkoopsom wordt aangeboden om op te stappen. Trump hoopt dat veel werknemers het aanbod zullen aanvaarden en wil op die manier fors besparen op de overheid. Welke impact heeft dit op de werking van het politieke apparaat in de VS? Thomas De Graeve vertelt meer vanuit Washington DC, Amerika-deskundige Kenneth Manusama komt naar de studio. Onderhandelaars in conclaaf De federale onderhandelaars van N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V zijn deze middag samengekomen in de Koninklijke Militaire School in Brussel voor de laatste fase van de onderhandelingen. Kunnen ze de moeilijke sociaal-economische knopen doorhakken? En trekt De Wever vrijdag met een akkoord naar de koning? Pieterjan De Smedt geeft ons live een laatste stand van zaken. Sneuvelt Duitse cordon sanitaire? In Duitsland heeft het parlement zonet aanbevelingen voor strengere migratiewetten goedgekeurd. Het voorstel, voorgedragen door CDU-boegbeeld Friedrich Merz, werd mee goedgekeurd door het radicaal-rechtse AfD. Is de ‘brandmuur’, het Duitse cordon sanitaire, hierdoor gebroken? We vragen het aan Chiem Balduk in Berlijn.
2025-01-28 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250128
Goma is gevallen Goma is gevallen. De Oost-Congolese stad werd vandaag ingenomen door de M23-rebellen, die door het Rwandese regime worden gesteund. Ondertussen kwamen in de hoofdstad Kinshasa boze betogers op straat om het gebrek aan steun van de internationale gemeenschap aan te kaarten. Ze belaagden hierbij verschillende buitenlandse ambassades, waaronder ook de Belgische. Inge Van Cauwenberg woont al jaren in Kinshasa en vertelt ons live meer over de situatie daar. Duiding door Stijn Vercruysse. Wat is DeepSeek? Gisteren brak paniek uit op de beurzen toen het aandeel van AI-chipgigant Nvidia 17 procent van zijn waarde verloor. De oorzaak was het Chinese bedrijf DeepSeek, een start-up die een indrukwekkend AI-model creëerde met een slechts een fractie van de middelen van Amerikaanse tegenhangers zoals OpenAI. Zorgt DeepSeek voor een revolutie in de tech-wereld? Josse Willems vroeg het aan Tom Van de Weghe. Steven Latré, AI-onderzoeker bij IMEC, komt naar de studio. Timothy Snyder over Trump II De Amerikaanse historicus Timothy Snyder is één van de grootste hedendaagse denkers over vrijheid en tirannie. Hoe kijkt hij naar de vliegende start van Trump II? Bert De Vroey kon hem spreken in Den Haag.
2025-01-27 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250127
De Sutter kandidaat-rector UGent Groen-kopstuk Petra De Sutter stelt zich kandidaat als rector van de UGent. Mogelijk zal De Sutter hierdoor de politiek verlaten. Welke impact heeft dit op de partij Groen? Willem Van Mullem kan de politica spreken voor de gemeenteraad in Horebeke. Politiek journalist Bart Eeckhout voorziet duiding in de studio. Cruciale week formatie Het is ‘make or break’ voor De Wever. De onderhandelaars zitten deze week opnieuw samen om de laatste knopen door te hakken. Krijgt de formateur iedereen op één lijn voor hij vrijdag naar de koning trekt? Of verkeren we op het einde van de week in een politieke crisis? Anne Van Renterghem vertelt meer live vanuit Antwerpen. 80 jaar bevrijding Auschwitz 80 jaar geleden werd het concentratie- en vernietigingskamp in Auschwitz door de troepen van de Sovjet-Unie van de Nazi’s bevrijd. Tientallen staatshoofden en regeringsleiders kwamen vandaag samen om deze gebeurtenis te herdenken. Hoe behandelen leraars geschiedenis dit onderwerp vandaag in de les? Bart Aerts en Lena Koklenberg trokken naar een school in Sint-Niklaas. Columnist bij De Standaard Joren Vermeersch (N-VA) en Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut, komen naar de studio.
2025-01-24 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250124
Storm Eowyn Storm Eowyn raast sinds afgelopen nacht door het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De storm produceerde windstoten tot meer dan 183 kilometer per uur en krijg al de bijnaam van "storm van de eeuw". Meer dan 700 000 huizen zitten zonder stroom. Hoe is de situatie nu en zijn stormen als deze het nieuwe normaal? We leggen het voor aan Linda Hughes, weervrouw voor de Ierse omroep RTE. Oorlog in Goma De rebellen van het M23-leger, dat gesteund wordt door Rwanda, rukken in sneltempo op tot aan Goma in het oosten van Congo. Duizenden Congolezen ontvluchten noodgedwongen de stad. Waar gaat deze oorlog over en waarom kijkt de wereld weg van dit "vergeten conflict"? Duiding door Stijn Vercruysse. Trump geeft documenten moord JFK vrij Donald Trump wil met een nieuw presidentieel decreet duizenden geheime documenten over de moorden op John F. Kennedy, Robert Kennedy en Martin Luther King vrijgeven. "Alles zal zo worden onthuld", aldus Trump, maar wat valt er nog te ontdekken en wat heeft Trump daarbij te winnen? Vragen voor Steven De Foer, Amerikakenner van De Standaard. Casemanager bij dementie Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg vraagt meer middelen voor "casemanagers" voor patiënten met dementie. Wat doen zo'n casemanager juist en waarom zijn ze nodig? Willem Van Mullem bezocht Foton, een expertisecentrum voor dementie in Brugge dat dit systeem al heeft uitgerold.
2025-01-23 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250123
Kathleen Cools, Annelies Beck en Pieterjan De Smedt kaderen de actualiteit aan de hand van kritische en verhelderende interviews.
2025-01-22 20:00:00
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250122
Lekken supernota Terwijl de Arizona-onderhandelaars verder samenzitten over institutionele hervormingen, lekken in de pers verschillende onderdelen uit De Wevers sociaal-economische supernota. Wat zegt dit over het vertrouwen aan de tafel? En is een akkoord tegen eind januari nog haalbaar? Hannes Heynderickx, Chef Politiek bij Het Nieuwsblad, vertelt meer. Trump stapt uit klimaatakkoord President Trump heeft Amerika teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. Wat zijn de gevolgen voor het wereldwijde klimaatbeleid? En hoe kijken topondernemers op het World Economic Forum in Davos naar deze beslissing? We gaan live naar Jacob Bossaer, CEO van het watertechnologiebedrijf BOSAQ, in Zwitserland. Mathieu Blondeel, professor energiepolitiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam, komt naar de studio. Schikking prins Harry en The Sun Prins Harry is tot een financiële regeling gekomen met NGN, de uitgever van de Britse sensatiekrant The Sun. Hierdoor werd de uitgestelde rechtszaak op het laatste nippertje afgelast. Ook bood NGN zijn verontschuldigingen aan de prins aan. Stein Falk sprak erover met Engeland-kenner Harry De Paepe.