Nieuwsuur 🇳🇱

datetime url description
2024-05-17 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4735/afspelen Twaalf Eritreeërs voor de rechter. In Den Haag staan vandaag twaalf verdachten terecht voor geweld tegen de politie tijdens een Eritrees festival op 17 februari. De onderzoeksgroep van de NOS en Nieuwsuur heeft onderzocht wat de achtergrond is van de spanningen binnen de Eritrese gemeenschap. Verslaggever Siebe Sietsma schuift aan in de studio. * Wat wordt de rol van de nieuwe premier? We schakelen met politiek duider Arjan Noorlander. Hoogleraar Nederlands en Europees staatsrecht, Ingrid Leijten, schuift aan in de studio. * Hoe reageren jongeren op het coalitieakkoord? We spreken verschillende jongerenorganisaties.
2024-05-16 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4733/afspelen 'Hoofdlijnenakkoord' gepresenteerd. De partijleiders van de PVV, VVD, NSC en BBB hebben hun coalitieakkoord gepresenteerd. Het akkoord, genaamd Hoop, Lef en Trots, is een akkoord op hoofdlijnen. We kijken uitgebreid naar de plannen. Wat vinden kiezers ervan en hoe haalbaar zijn alle plannen? In de studio zijn econoom Mathijs Bouman en politiek duider Arjan Noorlander.
2024-05-15 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4734/afspelen Rechts kabinet in zicht. De formerende partijen in Den Haag zijn eruit. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een voorlopig regeerakkoord gesloten dat nu voorgelegd zal worden aan de Tweede Kamerfracties van deze partijen. Kunnen de vier fracties zich vinden in de gemaakte afspraken? En wie is de beoogd premier van een nieuw, extraparlementair kabinet? Het laatste nieuws uit Den Haag, gesprekken met experts over gemaakte afspraken, met kiezers in het land én de duiding van Arjan Noorlander. * Premier Slowakije neergeschoten. Premier Robert Fico is vandaag zwaar gewond bij een aanslag na een vergadering in een provinciestadje.
2024-05-14 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4731/afspelen Deadline formatie nabij. PVV, VVD, NSC en BBB wacht opnieuw een lange dag van onderhandelen. Woensdagavond moeten de informateurs hun eindverslag aan de Tweede Kamer overhandigen. * Problemen met warmtenetten. Ze moeten een belangrijke rol spelen bij het gasvrij maken van woningen en het behalen van de Nederlandse klimaatdoelen: warmtenetten, bekend als stadsverwarming. * Jarenlang aan ADHD-medicatie. Onderzoeker van UMCG Anne Flore Matthijssen promoveert op haar onderzoek naar ADHD-medicatie. * Hitte en droogte bedreigen archeologisch erfgoed. Door extreem lage grondwaterstanden kunnen archeologische schatten droog komen te liggen en rotten.
2024-05-13 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4730/afspelen Opnieuw UvA-demonstraties. Net als vorige week is een groep pro-Palestijnse betogers het UvA-gebouw op het Roeterseiland in Amsterdam binnengegaan. Ook op andere universiteiten in Nederland wordt actie gevoerd. De betogers eisen dat de universiteiten hun banden met Israëlische instellingen verbreken. Wat betekenen alle pro-Palestijnse protesten voor de Joodse studenten op de universiteiten? * Uitreiking van de Libris Literatuurprijs. Juryvoorzitter Kim Putters vertelt wie aan de haal gaat met de prijs voor beste Nederlandstalige roman van het jaar.
2024-05-11 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4729/afspelen Joost Klein gediskwalificeerd. Het is nog onduidelijk wat er donderdagavond precies is gebeurd tussen Joost Klein en een vrouwelijke medewerker. Zij heeft een klacht ingediend over bedreiging door de zanger. Klein mag nu niet meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival. * De algoritmes van TikTok. De verwijten aan TikTok zijn de laatste tijd niet mals. In de VS dreigt zelfs een verbod onder meer omdat conservatieve politici zeggen dat de algoritmes van TikTok het pro-Palestijns geluid bewust versterken om daarmee de publieke opinie te beïnvloeden. * Zwemles te duur. Een groeiende groep ouders kan de zwemles van hun kind niet betalen.
2024-05-10 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4725/afspelen Instagram en Facebook censureren Palestijnen. Sinds het begin van de oorlog melden met name (pro-)Palestijnse gebruikers van Instagram en Facebook een onverklaarbare afname van zichtbaarheid van hun berichten wanneer die over de Palestijnen gaan. Te gast: Roel van Niekerk. * Rusland valt regio Charkiv binnen. Het Russische leger lijkt een nieuw grondoffensief te zijn begonnen in de regio rondom Charkiv, meldt het Oekraïense leger. We schakelen met Gert-Jan Dennekamp, onze verslaggever in Oekraïne. * Meer leerplichtige jongeren zitten thuis. Te gast is Corien van Starkenburg van Ingrado, de vereniging voor leerplicht.
2024-05-09 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4721/afspelen Pro-Palestijnse demonstraties. De Universiteit van Amsterdam (UvA) is sinds dinsdag het strijdtoneel van pro-Palestijnse demonstraties. Rector magnificus van de UvA, Peter-Paul Verbeek, schuift aan in de studio. Hoe kijkt hij naar de protesten? * Rotterdamse actieplan 'Buitenslapers'. Rotterdam heeft een nieuw plan gelanceerd om de overlast van dak- en thuislozen in de stad tegen te gaan. De gemeente wil met het zogeheten Actieplan Buitenslapers in zes tot acht weken zestig Oost-Europese daklozen in Rotterdam van straat halen. In de studio spreken we met wethouder Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam, de bedenker van de plannen.
2024-05-08 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4722/afspelen Pro-Palestijnse demonstranten bezetten sinds gisteren universiteitsgebouwen aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Onder de groep protesteerders zijn ook docenten. Kan en mag je als docent protesteren op de universiteit en moet je dat als docent wel willen? * Door de steeds strengere wetten in Hong Kong voelen veel inwoners zich niet veilig in de stad. Steeds meer inwoners besluiten te verhuizen naar het buitenland. De afbrokkelende vrijheid in de stad is de voornaamste reden. * Nederland moet meer vaart maken met de plannen om kernafval op te slaan. Dat zegt het Rathenau Instituut, dat het kabinet adviseert over de kernafvalkwestie.
2024-05-07 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4723/afspelen Aanvallen op Rafah. Al maanden zegt premier Netanyahu dat een Israëlisch grondoffensief in Rafah nodig is om Hamas helemaal op de knieën te krijgen. Nu lijkt die invasie op het punt van beginnen. Maar de vraag is wel hoe ver het grondoffensief zal gaan. * Palestina-demonstratie op de UvA. Eerder waren dit soort protesten voor op Amerikaanse universiteiten, maar nu dus ook in Nederland. * Poetin opnieuw beëdigd. We spreken erover met Samuel Greene, hoogleraar Russische politiek. * Hoe slaan we kernafval op? We gingen naar Finland, dat voorloper is op dat gebied.
2024-05-06 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4724/afspelen Xi begint aan charmeoffensief in Europa. We spreken met voormalig China-correspondent Eva Rammeloo over Xi's politieke belangen. Econoom Mathijs Bouman licht de economische belangen van China en de EU toe. * Concept-regeerakkoord uitgelekt. We schakelen met politiek duider Arjan Noorlander om te praten over de stand van zaken in de formatie. * Zijn zonnepanelen nog een lucratieve keuze? Loont het nog om zonnepanelen te nemen en wat zijn oplossingen voor het stroomoverschot? * Drugsbeleid Europa. We bespreken de Europese plannen met Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson.
2024-05-05 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4726/afspelen 'Finaleweek' formatie: welke bewindspersonen zijn in beeld? Na een week reces begint morgen de week van de waarheid voor de formatie. Informateurs Gaan PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet vormen? We spreken politiek verslaggever Nynke de Zoeten. * Aanval op Europarlementariër Ecke. De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke raakte gisteren zwaargewond toen vier mensen hem aanvielen terwijl hij verkiezingsposters aan het plakken was in Dresden. We spreken erover met de Nederlandse Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) en met Duitsland-correspondent Charlotte Waaijers. * Hoe bouwen we een kerncentrale? We gaan ervoor naar Finland.
2024-05-04 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4720/afspelen Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.
2024-05-03 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4719/afspelen Hoe AI verkiezingen beïnvloedt. We zoomen in op kunstmatige intelligentie (AI) en de invloed die dat dit jaar heeft bij de vele verkiezingen wereldwijd. Te gast is Claes de Vreese, hoogleraar politieke communicatie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). * Nog geen bestand Israël-Hamas. Waarom is het bestand er nog niet? We praten erover met islamoloog Joas Wagemakers van de Universiteit Utrecht en Bart Wallet, hoogleraar Joodse geschiedenis aan de UvA. * De strafzaak tegen Donald Trump over de mogelijke betaling van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels is twee weken geleden van start gegaan. Hoe staat het er op dit moment voor?
2024-05-02 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4718/afspelen Schendt Rusland wapenverdrag? Rusland zet structureel chemische wapens in op het slagveld in Oekraïne, zeggen de Verenigde Staten. We spreken met experts en schakelen met verslaggever Wessel de Jong in Oekraïne en correspondent Rudy Bouma in de VS. * Links in Brussel toch verdeeld. Voor het eerst slaan GroenLinks en de PvdA ook bij de Europese verkiezingen de handen ineen, met een gezamenlijke lijst en één verkiezingsprogramma. We nemen een kijkje in Brussel en Straatsburg. * Al bijna een kwart eeuw zijn in Portugal alle drugs gedecriminaliseerd. Maar er komen langzaamaan barsten in die aanpak. Wordt het tijd voor een ander beleid?
2024-05-01 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4716/afspelen Libanon vangt wereldwijd per hoofd van de bevolking de meeste vluchtelingen op, ca. 1,5 miljoen Syriërs. Maar het in Europa gekoesterde idee van opvang in de regio heeft in het land zijn grenzen bereikt. Te gast: Nora Stel, universitair docent conflictstudies. * Wat in de VS begon als een vreedzaam protest tegen de oorlog in Gaza, mondt langzaam uit in grotere en grimmigere protesten. * Franse experts zijn met vergaande adviezen gekomen over het gebruik van sociale media door kinderen. Wat zeggen Nederlandse experts erover? * In het boek De Stad vertelt schrijver Marcel Engelen de turbulente geschiedenis van A'dam van de afgelopen 40 jaar.
2024-04-30 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4717/afspelen Burgemeester Halsema over Dodenherdenking. De spanningen op tal van terreinen lopen in Nederland op. Verstoringen en protestacties dreigen tijdens de Nationale Dodenherdenking. Te gast: burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. * Verdwenen minderjarige asielzoekers. Afgelopen drie jaar zijn ruim 51.000 minderjarigen verdwenen uit asielcentra in Europa. * BBB en NSC in Europa. In aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen tussen 6-9 juni onderzoeken nieuwe partijen van welke politieke familie ze deel willen gaan uitmaken. BBB en NSC hebben hun zinnen gezet op de Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie in het Europees Parlement.
2024-04-29 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4714/afspelen In Duitsland begint het proces tegen negen leden van de groep die zich Reichsbürger noemt. Volgens justitie waren zij van plan om gewapend het Duitse parlement te bestormen. De politie kreeg lucht van het plan en pakte eind 2022 27 mensen op tijdens een grote landelijke actie. We blikken vooruit met terrorisme-expert Jelle van Buuren. * Beweegt Georgië richting EU of Rusland? In Georgië wordt de afgelopen weken geprotesteerd tegen een wet die er volgens de demonstraten toe leidt dat Georgië zich meer gaat richten op Rusland en minder op de Europese Unie. Welke gevolgen heeft de wet voor de positie van Georgië in Europa?
2024-04-28 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4713/afspelen Demonstraties op 4 mei? De spanningen op tal van terreinen lopen in Nederland op. Verstoringen en protestacties dreigen tijdens de Nationale Dodenherdenking. In Amsterdam, en ook in andere plaatsen, zijn extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Welke protesten zijn er aangekondigd? * Dreigend offensief in Rafah. Ondertussen vrezen Palestijnen, op het laatste stukje van de Gazastrip waar nog geen hevige grondgevechten zijn geweest, het ergste. * Het Verenigd Koninkrijk in de problemen. Komende week gaan de Britten naar de stembus voor gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen. Maar wie er ook wint, die partij staat voor een enorme opgave.
2024-04-27 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4715/afspelen Positief klimaatnieuws! Het gaat goed met de energietransitie, de overgang van fossiele naar duurzame energie. * Toenemend activisme op universiteiten. Een week vol pro-Palestijnse demonstraties op Amerikaanse Universiteiten. Hoe gaan Nederlandse universiteiten om met studenten die op de campus willen demonstreren? Te gast is: Jouke de Vries, voorzitter Universiteiten van Nederland. * Dreigend offensief in Rafah. Volgens Israël is het doel van een grondoffensief in Rafah het vernietigen van de laatste Hamas-fracties. Maar of dat mogelijk is, daar zetten internationale deskundigen hun vraagtekens bij.
2024-04-26 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4710/afspelen Zorgdoolhof in ziekenhuizen. De zorg staat met de vergrijzing steeds verder onder druk. Te gast is de voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging, hoogleraar Robin Peeters. * Wilders spreekt in Hongarije. Op de bijeenkomst CPAC Hongarije komen radicaal-rechtse politici vanuit de hele wereld samen. Eregast is PVV-leider Geert Wilders, die er vanmiddag zal spreken. * Bodycams tegen agressie in de supermarkt? Winkelmedewerkers krijgen geregeld te maken met agressie en geweld. Een deel van het personeel van Dirk van den Broek gaat bodycams dragen. De ontwikkeling leidt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) tot gefronste wenkbrauwen.
2024-04-25 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4712/afspelen De Tweede Kamer debatteert vandaag over de mestproblemen. Hoe stellen de formerende partijen zich op in het debat? * Het verdienmodel van snelle boodschappendiensten. Sinds de coronacrisis zijn veel steden overspoeld met darkstores, magazijnen, elektrische fietsen en scooters van de flitsbezorgers. Maar aan de stormachtige opkomst van die bedrijven komt alweer een einde. Wat is de toekomst van de Nederlandse bezorgeconomie? Te gast is econoom Mathijs Bouman. * Europese havensteden hebben veel last van de illegale export van drugs uit Zuid-Amerika. We spreken de burgemeester van Rotterdam: Ahmed Aboutaleb, over mogelijke oplossingen.
2024-04-24 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4711/afspelen De impact van drugscriminaliteit. Drie maanden geleden werd de Zuidwijk in Rotterdam getroffen door een enorme explosie. De explosie staat niet op zich. In de wijk gaan armoede en drugscriminaliteit hand in hand. Nieuwsuur gaat langs in de wijk. * De Nederlandse Staat doet onvoldoende om burgers te beschermen tegen de gevaren van PFAS. Elf organisaties stappen vandaag gezamenlijk naar de rechter om van de overheid de directe sluiting te eisen van fabrieken die PFAS maken. Hun advocaat, Geert Jan Knoops, is te gast. * VN en EU eisen onderzoek naar de massagraven die zijn ontdekt bij twee grote ziekenhuizen in Gaza.
2024-04-23 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4707/afspelen De formerende partijen bespreken een plan om zaken rondom asiel als 'crisis' te bestempelen. We bespreken het met Ingrid Leijten, hoogleraar Nederlands en Europees staatsrecht en Hanne Beirens, directeur van denktank Migration Policy Institute. Studiogast: Universiteit docent Europees migratierecht aan de Universiteit Leiden Mark Klaassen.* Amsterdam komt met nieuwe regels voor commerciële voetbalscholen, omdat deze scholen een negatief effect op amateurvoetbalverenigingen zouden hebben. * Nynke Kuipers ging op zoek naar het belaste verleden van het gezin van haar grootouders en verwerkte dat tot de 'graphic novel' De stilte na de oorlog.
2024-04-22 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4708/afspelen Bruins Slot wil meer sancties tegen Israëlische kolonisten. Demissionair minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken zei tijdens de vergadering in Luxemburg met Europese ministers, dat de sanctielijst tegen gewelddadige Israëlische kolonisten dringend moet worden uitgebreid. * Archief Soldaat van Oranje naar Literatuurmuseum. We bespreken de literaire erfenis van Erik Hazelhoff Roelfzema met dochter Karna Hazelhoff Roelfzema en prinses Irene, beschermvrouwe van de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs. * Huurwet lijkt op meerderheid af te stevenen. Een debat tussen Kavish Partiman van Vastgoed Belang en Zeno Winkels van de Woonbond.
2024-04-21 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4706/afspelen Wat betekenen de miljarden uit de VS voor de oorlog in Oekraïne? We spreken Ihor Zhovkva, een van de belangrijkste stafchefs van Zelensky, en Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp. * Tekort donororganen. Mensen met een migratieachtergrond geven minder vaak toestemming voor orgaandonatie in het donorregister. De angst is dat patiënten uit deze groepen hierdoor langer moeten wachten op een transplantatie. * Gemeente Amsterdam heeft de terrasbelasting flink omhoog gegooid. Klanten worden mogelijk de dupe, als cafés die kosten doorberekenen in hun prijzen. Terraseigenaren in bijvoorbeeld Den Haag betalen helemaal geen belasting. Hoe kan dat?
2024-04-20 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4709/afspelen In Washington stemt het Huis van Afgevaardigden vandaag over een steunpakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne. We spreken correspondent Marieke de Vries en de burgemeester van de Oekraïense stad Charkiv, vlakbij de grens met Rusland. * Congres GroenLinks-PvdA. Op een gezamenlijk congres in Apeldoorn bleek vandaag dat er aan beide zijden veel animo is voor verdere samenwerking. * De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich grote zorgen over de vogelgriep, die in Amerika overslaat op koeien. Het valt niet uit te sluiten dat het virus zich zo ontwikkelt dat het overgaat op mensen, waarschuwt de WHO. We spreken met drie vogelgriepexperts.
2024-04-19 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4700/afspelen Het kabinet komt vandaag met een brief over de toekomst van het demonstratierecht. We spreken erover met de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, die begin dit jaar te maken kreeg met een koranverbranding in zijn stad. * Rijksoverheid stopt mogelijk met Facebook. De vraag is of de privacy wel voldoende is gewaarborgd. Te gast: Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Digitalisering. * Na de terreuractie in de concertzaal Crocus City Hall bij Moskou ervaren met name Tadzjieken intimidatie, bedreigingen, geweld en discriminatie. Zo'n 11 miljoen Centraal-Aziaten in Rusland waren al kwetsbaar, maar zijn sinds de aanslag vogelvrij verklaard.
2024-04-18 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4699/afspelen De risico's van wapensteun aan Oekraïne. Wat kunnen we doen om Oekraïne te helpen bij de verdediging van hun eigen land? Wapensteun is voor de NAVO-lidstaten op dit moment het allerbelangrijkste, zei secretaris-generaal Stoltenberg tijdens een NAVO-bijeenkomst voorafgaand aan een EU-top. Te gast is Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies. * Hoe gaat het met GroenLinks-PvdA? De tweede partij van ons land staat al vijf maanden aan de zijlijn. We spreken de achterban van de partij, fractievoorzitter Frans Timmermans reageert en we bespreken de situatie met onze politiek duider Arjan Noorlander.
2024-04-17 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4701/afspelen De fiscale opsporingsdienst FIOD is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijk nieuw misbruik van toeslagen vanuit Bulgarije. Het onderzoek volgt op een reeks meldingen die de Dienst Toeslagen ontving van overheidsorganisaties. * Het onderwijs verkeert nog steeds in zwaar weer, zo constateert de Inspectie van het Onderwijs. Steeds meer leerlingen en studenten beheersen de basisvaardigheden niet. Ook ziet de Inspectie dat steeds meer havoleerlingen de overstap maken naar het mbo. We spreken met leerlingen en onderwijsexperts.* De bijna 83-jarige chef-dirigent Edo de Waart is per direct met pensioen gegaan.
2024-04-16 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4702/afspelen De formatie, de migratie en het geld. Het gaat er stevig aan toe in de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Op asiel en migratie liggen de partijen ver uit elkaar. Hoe zit het met het geld? * Schandalen in Hongaarse Fidesz-partij. In Hongarije is twee maanden voor de verkiezingen een nieuwe uitdager van premier Viktor Orbán opgestaan, Peter Magyar, een man uit Orbáns eigen Fidesz-partij die strijdt tegen corruptie en schandalen. * Smokkelaars voor de rechter. Een internationaal opererend mensensmokkelnetwerk heeft volgens het Openbaar Ministerie in Libië wreedheden begaan tegen duizenden Eritrese migranten. We volgen de rechtszaak.
2024-04-15 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4703/afspelen Minister Ollongren over het Midden-Oosten. Wat doet Nederland om de situatie in het Midden-Oosten te de-escaleren? We vragen het Kajsa Ollongren, demissionair minister van Defensie. Ook bespreken we de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten. * Handel in 'Middel X' georganiseerde misdaad? Het Openbaar Ministerie (OM) komt vandaag met de strafeisen in de zaak tegen zeven mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij het leveren van zelfdodingsmiddel 'X'. Marthyne Kunst, hoofdofficier van het OM in Oost-Nederland, is te gast. * Heerlen; de armste stad van Nederland. Ron Meyer, programmadirecteur Heerlen-Noord, is te gast.
2024-04-14 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4704/afspelen Escalatie in het Midden-Oosten. Israël heeft een grote aanval van Iran bijna volledig afgeslagen. Ook bondgenoten in Irak en Jemen droegen bij aan de Iraanse aanval. De spanning in het Midden-Oosten was de laatste dagen verder opgelopen naar aanleiding van een Israëlisch bombardement op het Iraanse consulaat in Damascus. Als Israël met een vergeldingsactie komt of als de Verenigde Staten zich met het conflict gaan bemoeien, zal Iran opnieuw aanvallen. We bespreken de ontwikkelingen met onze correspondenten in Israël en de Verenigde Staten en met Midden-Oosten-deskundige Erwin van Veen. Te gast: Bart Wallet, hoogleraar Joodse studies.
2024-04-13 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4705/afspelen Raadsleden stoppen door werkdruk. Eén op de tien gekozen volksvertegenwoordigers is inmiddels, halverwege hun vierjarige ambtsperiode, gestopt. We spreken Henk Bouwmans van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. * Spanningen tussen Iran en Israël. Wat is precies de rol van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het conflict met Iran? * Verzet in Myanmar. In Myanmar hebben rebellengroepen, die vechten tegen de militaire junta, deze week de belangrijke grensplaats Myawaddy veroverd. Mustafa Marghadi is net terug uit Myanmar en sprak daar met verzetsmensen die met gevaar voor eigen leven een illegale radiozender in de lucht houden.
2024-04-12 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4696/afspelen Gaat Iran Israël aanvallen? Terwijl de oorlog tussen Israël en Hamas voortduurt, lopen ook de spanningen tussen Israël en Iran op. Israël houdt rekening met een rechtstreekse aanval op zijn grondgebied door Iran in de komende 24 tot 48 uur, meldt The Wall Street Journal. * Zero-emissiezones. De regels voor dieselbusjes en vrachtwagens veranderen volgend jaar: vanaf dan zijn in 29 gemeentes zogenoemde nul-uitstootzones van kracht. * Diederik Ebbinge ingeruild voor AI. De Aldi neemt afscheid van Diederik Ebbinge. Een AI-stem neemt zijn plaats in. Gaan meer bedrijven dat doen? Diederik Ebbinge noemt het een zorgelijke ontwikkeling voor acteurs.
2024-04-11 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4697/afspelen Hoe gaat het met de formatie? Het lijkt erop dat de gesprekken tussen PVV, VVD, NSC en BBB in een moeizame fase zitten. Onderhandelingen over een hoofdlijnenakkoord lopen stroef. Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons bij. * Zwitsers organiseren vredesconferentie. Zwitserland houdt in juni een vredesconferentie met tientallen landen over de oorlog in Oekraïne. We blikken vooruit met Oost-Europadeskundige Bob Deen. * Massale evacuaties Rusland. Afgelopen vrijdag brak een dam bij de Kazachse grens als gevolg van hevige regenval. We bespreken de implicaties van de overstromingen en de overheidsrespons met Ruslandkenner Hubert Smeets.
2024-04-10 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4698/afspelen Het Europees Parlement stemt vandaag over het nieuwe migratie- en asielpact. In het voorstel staat dat migranten voortaan aan de buitengrenzen van de EU horen of ze naar binnen mogen. * Oekraïense soldaten die naar het front gaan kunnen hun sperma of eicellen laten invriezen. In een onlangs aangenomen wet worden strenge voorwaarden gesteld aan ingevroren zaadcellen wanneer de man overlijdt. Zonder testament kunnen die niet zomaar worden gebruikt. * Israël en Hamas onderhandelen op hoog niveau over een staakt-het-vuren. Hamas wil alleen een voorstel accepteren met een permanent staakt-het-vuren en het terugtrekken van Israëlische troepen.
2024-04-09 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4693/afspelen Mestcrisis terug van nooit weggeweest. Jarenlang hadden Nederlandse boeren een uitzonderingspositie: zij mochten per hectare grond veel meer mest bergen dan andere Europese boeren. Omdat de waterkwaliteit maar niet vooruitging en de natuur verslechterde, kwam daar een einde aan. Te gast: Ger Koopmans, voorzitter LTO Nederland. * Zwitsers zetten klimaatbeleid op de kop. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat Zwitserland 'enkele mensenrechten' heeft geschonden door niet genoeg te doen tegen klimaatverandering. De zaak was aangespannen door zo'n 2000 oudere Zwitserse vrouwen. We praten met klimaatjurist Dennis van Berkel.
2024-04-08 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4694/afspelen Groei distributiecentra zet door. Nederland Distributieland, werd vroeger met trots gezegd, maar de snelle groei van distributiecentra in Nederland zorgt ook steeds vaker voor gefronste wenkbrauwen. Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, schuift aan. * Rechtsstaat in Griekenland. Voor de serie Stemmen van Europa zijn we dit keer in Griekenland. Daar wijst alles op een achteruitgang van de rechtsstaat en de mediavrijheid. * Debat over aanklacht Turkije-deal. Amnesty International-directeur Dagmar Oudshoorn en VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans gaan in debat.
2024-04-07 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4695/afspelen Volgens het Israëlische leger is een brigade achtergebleven in het zuiden van Gaza en is het leeuwendeel van de troepen inmiddels vertrokken. * Vandaag is het een half jaar geleden dat Hamas de aanval opende op Israël. We spreken opnieuw met een bewoner van een aangevallen kibboets. En de Israëlische hoogleraar psychologie en neurowetenschappen Yair Bar-Haim vertelt over het trauma van Israël. * Het dodelijke zelfmoordpoeder Middel X werd zes jaar geleden geïntroduceerd door Coöperatie Laatste Wil. Morgen start een nieuwe rechtszaak tegen zeven mensen, onder wie twee oud-bestuursleden van de coöperatie.
2024-04-06 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4692/afspelen De aanslagen van Hamas in Israël zijn morgen een halfjaar geleden. Dus duurt het ook al bijna een halfjaar dat Gaza wordt gebombardeerd door Israël. We blikken terug en kijken naar de actualiteit. * Morgen reist een delegatie van Hamas af naar Caïro voor besprekingen over een staakt-het-vuren. * Hoe groot zijn de verwoestingen in Gaza en wat zijn de vooruitzichten qua eventuele wederopbouw? * Onder Joden neemt de interesse toe om vanuit het buitenland (terug) te verhuizen naar Israël. We volgen een echtpaar dat vanuit Londen naar Israël migreerde. * Vandaag is het eerste officiële partijcongres van Omtzigts NSC. Nynke de Zoeten doet verslag.
2024-04-05 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4691/afspelen Ouders van volwassen Utrechtse studenten ondernemen juridische stappen na verspreiding van de zogenoemde 'grietenpresentatie jaartje 23'. Nieuwsuur sprak met betrokken ouders en de verenigingen. Te gast: advocaat Ina Brouwer. * Vannacht zegde Israël toe dat de noordelijke grensovergang Erez en de haven van Asjdod zullen worden gebruikt om meer hulpgoederen Gaza in te brengen. Te gast: Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes. * De Ierse schrijver Paul Lynch won met zijn boek Prophet Song de Booker Prize. Volgens de jury zal de lezer 'de waarschuwingen uit dit boek niet snel vergeten'. Welke overeenkomsten ziet Lynch met de huidge wereld?
2024-04-04 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4689/afspelen Het aantal mensen dat euthanasie kreeg vanwege psychisch lijden is vorig jaar fors gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). * Zeven hulpverleners van World Central Kitchen (WCK) zijn begin deze week omgekomen bij een Israëlische luchtaanval op een hulpkonvooi. Noodhulpcoördinator bij Artsen Zonder Grenzen Karel Hendriks is te gast. * De Netflixfilm Scoop gaat over het spraakmakende interview van de Britse prins Andrew met BBC Newsnight in 2019. We spraken met actrice Gillian Anderson en met Sam McAlister, die voor de BBC nauw betrokken was bij de totstandkoming van het interview.
2024-04-03 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4690/afspelen De NAVO bestaat 75 jaar. Hoe kan de NAVO Oekraïne helpen? Dat is het belangrijkste onderwerp op de top van het bondgenootschap in Brussel. Een klein eilandje voor de kust van Zweden is, met de toetreding van Zweden tot de NAVO, van groot strategisch belang geworden. De troepenopbouw op Gotland is begonnen. Te gast: Kajsa Ollongren. * Mogelijk geen drinkwateraansluiting bij nieuwe woningen. Daarvoor waarschuwt drinkwaterbedrijf Vitens. Er is een watertekort: door opwarmende natuur verdampt er meer water. * Nieuwe regels voor interlandelijke adoptie. Er zijn geen garanties voor een waterdicht adoptiesysteem. Toch komt er een nieuw systeem.
2024-04-02 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4687/afspelen De Tweede Kamer debatteert vandaag over mogelijke betrokkenheid van Nederlandse politici bij het propaganderen van Russische standpunten in ruil voor geld. Het laatste nieuws uit Den Haag met Arjan Noorlander. * De Israëlische premier Netanyahu wil de zender Al Jazeera per direct in de ban doen in Israël. * De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba is vandaag in Den Haag voor de conferentie Restoring Justice for Ukraine. Een uitgebreid gesprek met Dmytro Kuleba. * Ondanks toenemende maatschappelijke steun voor een sterker leger, zijn de afgelopen maanden ruim 2200 bezwaren tegen specifieke plannen ingediend.
2024-04-01 19:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4686/afspelen Protest in Israël. Voor de tweede avond op rij gingen duizenden mensen de straat op om het vertrek te eisen van premier Benjamin Netanyahu. Tussen de demonstranten die de premier al langer weg wilden hebben, scharen zich nu ook familieleden van de gijzelaars in Gaza. * Aanval op Iraanse ambassade in Damascus. Bij een bombardement op de Syrische hoofdstad Damascus is een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven gekomen. We praten erover met Iran-deskundige Peyman Jafari. * Shell tegenover Milieudefensie. Verslaggever Marijn Duintjer Tebbens volgt de zaak en is te gast.
2024-03-30 20:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4688/afspelen Gijzeling in Ede. Vandaag was er een gijzeling in het populaire café Petticoat in Ede. We spreken met burgemeester René Verhulst van Ede. * Huizen fors duurder door verplicht energiesysteem. Volgens de wet is een energiesysteem in een huis verplicht, voor de verwarming. En juist dát systeem laten bouwbedrijven steeds vaker buiten de koopprijs van een huis. Dat blijkt uit een analyse van Nieuwsuur van tientallen bouwprojecten in twintig gemeenten. * Nieuwe wapenwedloop tussen de NAVO en Rusland. De oorlog in Oekraïne heeft een nieuwe wapenwedloop met Rusland in gang gezet.
2024-03-29 20:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4684/afspelen Draagvlak asielopvang onder druk? Komende maanden moet het het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op zoek naar duizenden nieuwe opvangplekken. COA-bestuurder Joeri Kapteijns is te gast. * Kinderen Gaza overlijden door ondervoeding. Een einde aan de oorlog in Gaza lijkt niet zicht. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn zeker 27 kinderen overleden aan de gevolgen van ondervoeding. We spreken Janti Soeripto, bestuursvoorzitter van Save the Children.* Beyoncé waagt zich aan countrymuziek. Haar nieuwe album wakkert de discussie over racisme in de countrymuziek weer aan.
2024-03-28 20:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4685/afspelen Nederlandse politici betaald door Moskou? Een vanuit Praag opererende pro-Russische nieuwssite - Voice of Europe - met vooral pro-Russisch nieuws, is ontmanteld. Doel was om de komende Europese Verkiezingen te beïnvloeden, zegt de Tsjechische geheime dienst. * Veertig dagen na dood Navalny. Op verschillende plaatsten in Moskou zijn er bijna wekelijks manifestaties voor steun aan politieke gevangenen. Een vorm van zwijgend verzet, die zeker niet zonder gevaar is. * De Nederlandse én Ierse stier van Potter. Vanaf eind deze maand kunnen bezoekers live het onderzoek en de restauratie van De stier (uit 1647) van Paulus Potter meemaken.
2024-03-27 20:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4683/afspelen De missie van marineschip Tromp in de Rode Zee. Het marineschip Zr. Ms. Tromp moet in de Rode Zee de internationale scheepvaart beschermen tegen aanvallen van de Houthi's uit Jemen. * China beschuldigd van enorme hackoperatie. China zou miljoenen mensen in verschillende westerse landen hebben gehackt. De Chinese cyberaanvallen zouden zijn gericht op politici, journalisten, bedrijven en critici van de Chinese overheid. Mark Rutte en Geoffrey van Leeuwen zijn in China. * Managers op cursus over omgangsvormen. Wat mag anno 2024 wel en niet op de werkvloer? Het blijkt dat veel bedrijven leidinggevenden op cursus sturen. Maar helpen die cursussen?