De Afspraak 🇧đŸ‡Ș

datetime url description
2024-05-16 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240516 Nederlands akkoord "De zon gaat weer schijnen in Nederland", aldus Geert Wilders bij de voorstelling van het Nederlands regeerakkoord vanochtend. Een streng migratiebeleid, verzekerde steun aan Oekraïne en een andere focus op klimaat- en stikstofaanpak zullen de speerpunten worden van de nieuwe, meest rechtste regering ooit in Nederland. Hannes Heynderickx van Het Nieuwsblad en Antwerps schepen (N-VA) Els van Doesburg lazen het akkoord en leggen hun inzichten op tafel. Poetin en Xi Voor de 43ste keer al ontmoeten Russisch president Vladimir Poetin en Chinees president Xi Jinping elkaar. Dit keer hebben ze afgesproken in de Chinese hoofdstad Beijing. Is hun bondgenootschap nog altijd even sterk? En wie van de twee heeft de touwtjes echt in handen? Gespreksstof genoeg voor Jonathan Holslag. Monsieur Hawarden Wat moeten we met de boeken van een schrijver die aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond? Tom Lanoye zegt: lezen. Filip De Pillecyn was een gevierde Vlaamse schrijver, maar ook een veroordeelde collaborateur. Zijn boek ‘Monsieur Hawarden’ (1935) is nu opnieuw uitgegeven, met voorwoord van Lanoye. Wie was De Pillecyn? Wat was zijn band met de nazi’s? En waarom blijft de mysterieuze meneer Hawarden zo fascinerend?
2024-05-15 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240515 Nederlandse regeringsvorming In Nederland is het einde van de regeringsvorming in zicht. De vier formatiepartijen bereiken na bijna een half jaar onderhandelen een akkoord. Zij vormen de meest rechtse regering die het land ooit gekend heeft. Wat staat er in het akkoord en wie wordt kandidaat-premier? Cabaretier Jan Jaap van der Wal werpt zijn licht op de politieke situatie in zijn geboorteland. De eerste 1000 dagen De eerste 1000 dagen in het leven van een kind zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling. Dat leerde kinderpsychiater Binu Singh ons. Maar het opvoedingsidee krijgt vandaag kritiek van een aantal pedagogen. Legt het concept niet te veel druk op de schouders van ouders? En hoe ziet zo’n optimale start voor een kind eruit? Cultuur in de verkiezingen Vlaams Belang wil meer investeren in cultuur die de Vlaamse identiteit bevordert. Daarnaast stelt de partij zich kritisch op tegenover de openbare omroep. Wat is het Vlaams Belang nog meer van plan met de cultuursector? Dat licht Vlaams parlementslid Chris Janssens toe. Michael De Cock, artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), heeft alvast zijn bedenkingen bij de voorstellen van de partij.
2024-05-14 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240514 Tieners, lachgas en moord? Staan we hoe langer hoe machtelozer tegenover extreem geweld door jongeren? Kinder- en jeugdpsychiater Bie Tremmery praat mee over de gruwelijke dood van een Roemeense vrachtwagenchauffeur in Namen vorige week. Hij stierf nadat een rioolrooster dwars door zijn voorruit vloog tijdens het rijden. 5 jongeren van rond de 18 zijn opgepakt en worden verdacht van moord: vanop een brug lieten ze het rooster naar beneden bengelen. Ze hadden lachgas gebruikt. Lgbtq+-rechten in Europa Meer dan de helft van de lgbtq+-personen durft niet hand in hand over straat. Dat blijkt uit een grootschalige Europese studie naar de ervaringen van die groep. 15 procent onder hen is de voorbije 5 jaar effectief aangevallen. Dat is ook Jef Druyts (Open VLD) vorig jaar overkomen. Samen met Koen Crucke bespreekt hij de evolutie van discriminatie tegenover lgbtq+-mensen. Strijd tegen Aziatische hoornaar Heeft het nog zin om geld te steken in de strijd tegen de Aziatische hoornaar? De vraag stelt zich nu Nederlandse experts adviseren de handdoek in de ring te gooien. Bioloog Tim Adriaens van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek verklaart de onstuitbare opmars van het insect en het mogelijke risico van zijn aanwezigheid voor onze bijen en onze biodiversiteit.
2024-05-13 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240513 Oorlog in OekraĂŻne Het hele weekend waren er zware gevechten ten noorden van Charkiv, de op een na grootste stad van OekraĂŻne. De Russische troepen zijn aan een stevige opmars bezig, en dat baart analisten zorgen. Waarom lukt het de Russen zo gemakkelijk om 5 dorpen te veroveren? Zitten de OekraĂŻense strijdkrachten op hun tandvlees? Hoe houden de OekraĂŻners, daar Ă©n hier, het vol? Vragen voor de Belgisch-OekraĂŻense Iryna Zbrozhek en VRT-journalist en Ruslandspecialist Jan Balliauw. De Saboteurs Het is een belangrijke dag vandaag in de strafzaak tegen Trump. Daar zijn alle blikken gericht op Michael Cohen, de voormalige advocaat van Trump die destijds het zwijggeld betaalde aan Stormy Daniels. Amerikakenner Steven De Foer (De Standaard) heeft net een boek geschreven over Trump en over het morele verval van de Republikeinse partij. In ‘De Saboteurs’ omschrijft hij hoe de partij van Lincoln is kunnen afglijden naar die van Trump. Eurovisiesongfestival Het ‘apolitieke’ Eurovisiesongfestival heeft er een editie onder hoogspanning op zitten. De deelname van IsraĂ«l zorgde voor protestacties, boycots en boegeroep in de zaal en dan was er ook nog de historische uitsluiting van de Nederlandse kandidaat Joost Klein. Mediaonderzoeker Jonathan Hendrickx maakte de heisa van op de eerste rij mee in Malmö. Hij bekijkt of de liedjeswedstrijd nog een toekomst heeft en hoe die er dan zal uitzien.
2024-05-07 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240507 Verkiezingsprogramma’s doorgelicht Het Federaal Planbureau heeft de resultaten van de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s bekendgemaakt. Welke partij slaagt erin het begrotingstekort het sterkst te doen dalen en wie beschermt de koopkracht van de Belg het best? Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) analyseert de bevindingen. Xi Jinping op bezoek in Frankrijk De Chinese president Xi Jinping zet voor het eerst in vijf jaar voet aan wal op het Europees continent. Frankrijk is als eerste aan de beurt. Later deze week reist Xi Jinping door naar ServiĂ« en Hongarije. Waarom bezoekt hij net deze landen en zal dit de band met Europa versterken? VRT-journaliste Veerle De Vos schuift bij aan tafel. ‘Europees belang’ Guy Verhofstadt schreef samen met Europees parlementslid en partijgenoot Hilde Vautmans het boek ‘Europees belang’. Hoe kijken zij naar de stevige politieke ruk naar rechts binnen Europa en de oorlog op ons continent?
2024-05-06 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240506 Schermgebruik bij jongeren Moeten jongeren binnenkort tot hun 15de verjaardag wachten om een account aan te maken op sociale media? Dat is wat Franse wetenschappers voorstellen op basis van een uitgebreid onderzoek en het is een voorstel waar Conner Rousseau zich volledig achter schaart. De ex-voorzitter van Vooruit gaat met Roosmarijn Beckers, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, in debat over de impact van sociale media en schermgebruik op het welzijn van jongeren. Gedeelde grond De ene was een Vlaamse Oostfronter, de andere een Poolse vrijheidsstrijder. Maar Björn Rzoska noemde ze allebei ‘bompa’. Als kleinzoon en historicus dook hij in het oorlogsverleden van zijn grootvaders. Het werd een zoektocht met ongemakkelijke waarheden die Rzoska dwongen om een hoop familieverhalen bij te stellen. Songfestival, niet-politiek? Is het Eurovisiesongfestival een “niet-politiek evenement”, zoals de organisatie het zelf zegt? AndrĂ© Vermeulen blikt vooruit op het jaarlijkse muziekcircus. Waarom mag IsraĂ«l dit jaar nog meedoen, maar Rusland bijvoorbeeld niet? In verschillende landen werd opgeroepen om het Songfestival te boycotten, maar kan dat wel? En los van de politiek, hoe zit het met de kansen van de Belgische Mustii?
2024-04-30 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240430 Moord in Sint-Martens-Latem? Dit weekend werden de stoffelijke resten van Annie De Poortere ontdekt die 30 jaar geleden verdween in Sint-Martens-Latem en gisterenavond kwam er een nieuwe doorbraak in de zaak. Haar toenmalige man bekende dat hij haar destijds heeft begraven. Momenteel wordt er onderzocht of hij haar ook effectief vermoord zou hebben. Hoe kan iemand 30 jaar met zo’n geheim leven? We vragen het aan gerechtspsychiater Lieve Dams. Langdurig zieken aan het werk De werkzaamheidsgraad in ons land blijft lager dan in de meeste Europese landen, en we raken alleen maar verder achterop. De grote groep langdurig zieken is Ă©Ă©n van de belangrijkste oorzaken voor die slechte cijfers. Hoofdredacteur van De Tijd/ l’Echo Isabel Albers evalueert het beleid van Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hebben zijn maatregelen de kentering ingezet de afgelopen legislatuur? Lokale verkiezingen VK Donderdag trekken de Britten in grote delen van Engeland en Wales naar de stembus voor lokale verkiezingen. De Conservatieve Partij van premier Sunak lijkt peiling na peiling in de hoek te zitten waar de klappen vallen. Welke gevolgen kan deze lokale stembusgang hebben voor de nationale verkiezingen die later dit jaar plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk? Correspondent Lia van Bekhoven blikt vooruit.
2024-04-29 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240429 Annie De Poortere 30 jaar lang wist haar familie niet waar ze was, maar nu blijkt dat Annie De Poortere naar alle waarschijnlijkheid al die tijd begraven lag in haar eigen achtertuin. De ontdekking van de resten laten de nabestaanden achter met een belangrijke hoop informatie, maar ook veel nieuwe vragen. Aan Alain Remue van de Cel Vermiste Personen en wetsdokter Wouter Van Den Bogaert om die in de mate van het mogelijke te beantwoorden. Komt Amerikaanse hulp nog op tijd? NAVO-baas Stoltenberg bracht vandaag een onverwacht bezoek aan Kiev, waar hij samen met president Zelenski benadrukte hoe dringend de nieuwe wapenleveringen voor OekraĂŻne zijn. Maar komt die Amerikaanse hulp nog op tijd nu de situatie aan het front blijft verslechteren voor OekraĂŻne? Het Russische leger verkondigde vandaag en gisteren nog de verovering van verschillende dorpen. Hoe schat oud-kolonel Roger Housen de situatie aan het front in? Hoe belangrijk is de terreinwinst van de Russen? En hoeveel heeft deze oorlog ons eigenlijk al gekost? Classical Queers Klara-presentator Johannes Wirix-Speetjens maakte een podcast Ă©n een boek: ‘Classical Queers’. Daarin wil hij een stem geven aan queerartiesten door de eeuwen heen. Voor de podcast kropen ook enkele VRT-stemmen mee in de huid van de kunstenaars: Oscar Wilde, Tsjaikovski, Saint-SaĂ«ns, Proust, Freddie Mercury
 ze komen allemaal aan bod. Wat betekent het om queer en artiest te zijn? Sinds wanneer bestaat dat woord? En hoe was het vroeger, toen er nog geen woord voor was?
2024-04-25 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240425 Gevangenissen in Kosovo Opvallend voorstel van N-VA kamerlid Theo Francken vandaag in het Nieuwsblad. BelgiĂ« zou een gevangenis in Kosovo moeten bouwen waar het gevangenen zonder papieren zou kunnen onderbrengen. Of het idee haalbaar is en wat de politieke impact ervan kan zijn, bespreken we met Theo Francken zelf en met Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van het Nieuwsblad. Dichter Des Vaderlands Bestaat dĂ© Belgische culturele identiteit nog? Mustafa Kör was twee jaar Dichter Des Vaderlands en zwaait nu af. Hij schreef twaalf gedichten, die nu gebundeld zijn in het boek ‘Tot u / Vers vous / An dich’. Als Dichter Des Vaderlands vertegenwoordigde hij de drie taalgemeenschappen. Hoe verliep dat? En wat brengt de toekomst? Trump en zijn gevecht met het gerecht Vandaag is nog maar eens een rechtszaak tegen oud-president Trump opgestart en wel voor het Hooggerechtshof in Washington. Hamvraag daar: is een president onschendbaar of niet? Wat het antwoord ook wordt, en ondanks het nauwelijks te onderschatten belang van deze zaak, meespelen in de presidentsverkiezingen zal het niet- daarvoor is de timing te krap. Die andere momenteel lopende rechtszaak tegen de man, over gesjoemel met zwijggeld voor pornoactrice Stormy Daniels, zal wel een of andere stempel op de race naar het Witte Huis drukken. Nog nooit in de geschiedenis van de VS moest een president zich verantwoorden tegenover een jury in een strafzaak. Als hij schuldig bevonden wordt, verliest oud-president Trump zelfs het recht om te stemmen. Michiel Vos zet de feiten en de gevolgen op een rij.
2024-04-24 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240424 Centrale toets Vandaag kregen de leerlingen in het tweede middelbaar van het Vlaamse secundair onderwijs voor het eerst een centrale toets wiskunde en Nederlands op hun bord. Volgende week volgen ook de leerlingen van het vierde leerjaar. Onderwijsminister Ben Weyts noemt het zelf “een kleine revolutie binnen het onderwijs”. Zullen de centrale toetsen de dalende onderwijskwaliteit kunnen tegenhouden? Onderwijsexpert en Ă©Ă©n van de grondleggers van de centrale toetsen Wouter Duyck denkt alvast van wel. Directeur Christine Hannes (Spectrumschool Deurne) heeft zo haar bedenkingen. Over grenzen Mark Elchardus wil eerherstel voor grenzen. In de steeds afwisselende periodes van grenzenhaat en grenzenliefde, sluiten we volgens hem vandaag een periode van hyperglobalisering en grenzenhaat af, en moeten we een nieuwe periode van grenzenliefde vormgeven. Waarom kunnen grenzen goed zijn? Hoe herstel je ze? Wat zijn de gevaren? En welk belang hebben ze voor de democratie? ‘Echo’s van Al Andalus’ “De islam maakt integraal deel uit van het Europese erfgoed” volgens theoloog Khalid Benhaddou. In zijn nieuwe voorstelling ‘Echo’s van Al Andalus’ belicht hij de periode waarin de Moren het Iberisch Schiereiland eeuwenlang bestuurden. Een tijdperk waarin wetenschap, landbouw, economie en cultuur opbloeiden. Welke invloed heeft die vergeten beschaving gehad op onze moderne samenleving? En hoe raakte die wereld in verval?
2024-04-23 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240423 Worden ouderen gediscrimineerd? Moet er een VN-verdrag komen om de mensenrechten van ouderen beter te beschermen? Heel wat organisaties vragen om zo’n verdrag, omdat ze vinden dat de mensenrechten van ouderen systematisch geschonden worden. Politica Mieke Vogels (GroenPlus) is voorstander. Maar haalt zo’n verdrag iets uit? Voormalig VRT-journalist Walter Zinzen zit mee aan tafel. Tot God Nadat hij onder invloed van ‘de boze tijdgeesten’ fictie de rug had toegekeerd, besloot Christophe Vekeman op zoek te gaan naar de waarheid en belandde hij zo voor enkele dagen in Oxford. Daar maakte hij dingen mee die voor een keerpunt in zijn leven zouden zorgen, en die hem definitief de stap deden zetten naar een zo krachtig mogelijk geloof in de verrezen Heer Jezus Christus. Met ‘Tot God’ heeft hij nu een ‘autobiografisch gospelboek’ uit waarin hij beschrijft hoe hij die stap heeft gezet. Op een ander “Op een ander” is de naam van de nieuwe vierdelige reeks van Karine Claassen. Ze gaat in gesprek met mensen die op de rand van onze maatschappij in hun eigen bubbel leven. Een conservatieve geloofsgemeenschap, een commune of een circusfamilie: zijn zij wereldvreemd of kunnen we iets van hen leren?
2024-04-22 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240422 Amerikaans steunpakket voor Oekraïne Na een maandenlange Republikeinse blokkering en politiek getouwtrek heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zaterdag dan toch een steunpakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne goedgekeurd. Het hulppakket komt geen dag te vroeg. Kiev kampt met een nijpend tekort aan luchtafweer, munitie en ander materieel. Wat kan de Amerikaanse miljardensteun op het terrein betekenen? En wat zal Europa nu doen? Vragen voor Tom Simoens, militair historicus aan de Koninklijke Militaire School, en Michelle Haas, onderzoeker Europees defensiebeleid aan de UGent. De toekomst van computerchips Een chip in je hersenen laten implanteren zodat je je computer kan besturen met je gedachten. Het klinkt als sciencefiction, maar het is waar het Neuralink van Elon Musk eind januari in slaagde en waar Jan Rabaey elke dag onderzoek naar doet. De Belg is professor aan de universiteit van Berkeley en verbonden aan het onderzoekscentrum imec. In het nieuwe boek ‘Chips - Hoe digitale technologie de wereld verandert’ voorspelt hij hoe computerchips ons leven en lichaam zullen veranderen. JMX De lijm van de Belgische popmuziek is niet meer. Jean-Marie Aerts, gitarist van TC Matic en producer van meer dan 200 Belgische en internationale albums, had volgens muziekkenner Jan Delvaux gemakkelijk ‘prof in topmuziek’ kunnen worden. Van Johny Voners tot Absynthe Minded, Clouseau tot TC Matic, Golden Earring tot Anne Teresa De Keersmaeker: als geluidsarchitect en rasmuzikant bracht hij het beste in artiesten naar boven.
2024-04-17 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240417 Rechts-conservatieve top in Brussel Journalist van ‘De Morgen’ Bruno Struys was twee dagen op de rechts-conservatieve conferentie NatCon in Brussel. Het event, waar onder andere de Hongaarse premier Viktor Orbán kwam spreken, werd verboden door de burgemeester van Sint-Joost-Ten-Node terwijl het al aan de gang was. Dat verbod werd ingetrokken. De chaos leverde extra media-aandacht op, en internationale kritiek. Hoe is die top verlopen? Wie heeft er wat gezegd? En komt er binnenkort nog zo’n NatCon-conferentie aan? Financiering geloofsgemeenschappen Vlaams minister van binnenlands beleid Gwendolyn Rutten wil de financiering van geloofsgemeenschappen herzien. Elk jaar passen Vlaamse lokale besturen tot 60 miljoen euro bij om werkingstekorten van geloofsgemeenschappen te dekken, de besturen zijn daar wettelijk toe verplicht. Maar “Je kunt niemand verplichten om te betalen voor het geloof van een ander” vindt Rutten. Wat vindt kerkjurist Rik Torfs? Een Belgisch liefdesverhaal Journalist Christophe Deborsu noemt zich naar eigen zeggen de eerste Waal die een roman in het Nederlands schrijft. 'Bente en Boudewijn. Een Belgisch liefdesverhaal' vertelt het verhaal van een Vlaamse en Waalse tiener die niet alleen verliefd op elkaar worden maar ook de breuklijnen tussen de twee gemeenschappen blootleggen. En meer dan dat: de verschillen tussen Walen en Vlamingen worden op de spits gedreven en monden uiteindelijk uit in de ontvoering van niemand minder dan Bart De Wever. Aan de kersverse romanauteur om in zijn koker te laten kijken.
2024-04-16 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240416 Stemtest Weet u het al of heeft u nog totaal geen idee? U heeft alleszins nog iets meer dan 50 dagen om te beslissen op wie u zal stemmen. De Stemtest van VRT NWS en De Standaard vertelt u alvast meer over welke partijprogramma’s het best bij uw mening aansluiten, een oefening die al meer dan 1 miljoen mensen maakten. Welke impact heeft zo’n stemtest? En zullen de honderdduizenden first time voters een nieuwe wind door onze politiek doen waaien? Columnist NoĂ«l Slangen en VRT NWS-journalist Lonne Van Erp buigen zich over de vragen. India. De onzichtbare gigant Dit weekend start ‘de moeder van alle verkiezingen’ in India. Het land heeft met 1.4 miljard het grootste aantal inwoners ter wereld en is daarmee ook de grootste democratie ter wereld. Gie Goris volgt het land al jarenlang op de voet en schreef er het boek ‘India. De onzichtbare gigant’ over. Wat valt er te verwachten van komende verkiezingen en is het al een uitgemaakte zaak dat zittend president Modi opnieuw zal overwinnen? Uranium-235 Uranium-235, het eerste album van ‘De nieuwe avonturen van de Kiekeboes’, ligt vanaf morgen in de winkel. Op zich is dat niet zo bijzonder, ware het niet dat dit het eerste album is met de personages van ‘De Kiekeboes’ dat niet is gemaakt door Merho. De reeks krijgt namelijk een doorstart onder leiding van tekenaar Charel CambrĂ© en scenarist Nix. Die laatste komt naar de studio en vertelt hoe hij in die indrukwekkende voetsporen van Merho wil treden. Presentatie: Phara de Aguirre Eindredactie: Bjorn Bailleul-Slembrouck
2024-04-15 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240415 IsraĂ«l-Iran Ze waren al gezworen aartsvijanden, Iran en IsraĂ«l, maar een rechtstreekse aanval van het ene land op het andere hadden we nog niet gezien. Tot de nacht van zaterdag op zondag afgelopen weekend. Na de meer dan 300 drones en raketten die Iran op IsraĂ«l afstuurde, kijkt de wereld nerveus toe hoe het oorlogskabinet van IsraĂ«lisch premier Benjamin Netanyahu zal reageren. VRT NWS-journalist Inge Vrancken en MichaĂ«l Freilich, Kamerlid voor N-VA, analyseren de situatie. ‘Als je eens wist’ 1 op de 3 kinderen wordt ooit slachtoffer van geweld tussen broers en zussen. Het is zelfs de meest voorkomende vorm van intrafamiliaal geweld. Toch blijft het fenomeen vaak onder de radar. Om aandacht te vragen voor geweld tussen broers en zussen lanceert hulplijn 1712 een campagne. In een nieuw seizoen van de docureeks ‘Als je eens wist’ gaat ook tv-maakster Hilde Van Mieghem dieper in op de problematiek. ‘Is geschiedenis fictie?’ Ilja Leonard Pfeijffer heeft een nieuw boek uitgebracht: ‘Is geschiedenis fictie?’. Deze keer geen magnum opus zoals zijn bekroonde ‘Alkibiades’. Het gaat om een essay dat hij schreef voor classici, en voor iedereen die liefde koestert voor de oudheid. In zijn betoog vertelt Pfeijffer hoe hij in ‘Alkibiades’ feit en fictie samen heeft gebracht. Met succes, want het is al meer dan 100.000 keer verkocht. Kunnen we door het succes van boeken als ‘Alkibiades’ aannemen dat de oudheid weer sexy is? Of was ze dat altijd al?
2024-03-28 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240328 IsraĂ«l-Gaza Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag beveelt IsraĂ«l om humanitaire hulp onmiddellijk de Gazastrook binnen te laten nu de hongersnood in het noorden van Gaza voor een groot deel van de bevolking levensbedreigend wordt. Oorlogsjournalist Rudi Vranckx maakt de balans op, en heeft het ook over z’n nieuwe reportage ‘Surviving Gaza’, waarin hij spreekt met mensen die geĂ«vacueerd werden uit het oorlogsgebied. Het proces dat niemand wou De zaak rond Bart De Pauw stond de voorbije dagen weer in het middelpunt van de belangstelling. De beslissing van de VRT om eerst niet en dan weer wel de documentaire ‘Het proces dat niemand wou’ uit te zenden en de daaropvolgende reactie van Bart De Pauw zelf, de eerste in zeven jaar, deden de gemoederen oplaaien. John Maes, advocaat van de televisiemaker, analyseert hoe het zover kon komen en hoe het nu verder moet. Wout van Aert Het hart van wielerminnend Vlaanderen bloedt. Wout van Aert, Ă©Ă©n van de favorieten voor de Ronde van Vlaanderen komende zondag, is out met breuken aan zijn sleutelbeen, zeven ribben en borstbeen. Steven Claes, orthopedisch chirurg in het AZ Herentals, coördineert zijn herstel daar. Samen met wieleranalist Marijn de Vries bekijkt hij welke impact dit zal hebben op zijn seizoen en carriĂšre.
2024-03-27 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240327 Buitenlandse inmenging bij verkiezingen De Nationale Veiligheidsraad waarschuwt voor buitenlandse inmenging bij de komende verkiezingen en beĂŻnvloeding van de publieke opinie. “Het is niet de vraag of het zal gebeuren, maar wel wanneer en hoe” zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Hoe gebeurt dan dat, die inmenging, en wat kunnen veiligheidsdiensten eraan doen? En wat kan je er zĂ©lf, als burger, aan doen? Minister Verlinden en Kenneth Lasoen, expert veiligheids- en inlichtingendiensten (UA) komen naar de studio. Jaarverslag jeugdinstellingen Meer perspectief bieden aan jongeren en begeleiders in gesloten jeugdinstellingen. Daartoe riep de Commissie van Toezicht voor Jeugdinstellingen vandaag op in het Vlaams Parlement. Welke pijnpunten legt hun nieuw jaarverslag bloot en welke aanbevelingen schuiven ze naar voren? Vragen voor de voorzitter van de CVTJ en Vlaams kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. Het Vaticaan Rik Torfs kreeg de unieke kans om te spreken met enkele gezagdragers in het Vaticaan. In deze gesprekken ging hij dieper in op de structuren van het Vaticaan en haalde hij heikele thema’s aan zoals de rol van de vrouw en de gevolgen van de schandalen rond seksueel misbruik. Het relaas van zijn gesprekken schreef hij neer in zijn boek ‘Het Vaticaan – Achter de schermen van de kerk’ en ook maakte hij er de zesdelige tv-reeks ‘Het Vaticaan – De Staat van de Kerk’ over.
2024-03-26 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240326 Documentaire De Pauw “Het proces dat niemand wou”, de bekroonde documentaire van Tess Uytterhoeven wordt vanaf morgen dan toch uitgezonden op VRT Canvas. Dat maakte VRT-CEO Frederik Delaplace bekend, samen met excuses voor het feit dat hij de reportagereeks eerst voor onbepaalde duur wilde uitstellen. Goedele Liekens (Open VLD) en Katia Segers (Vooruit) leggen uit waarom het zo belangrijk is dat het brede publiek de documentaire te zien krijgt. VN-resolutie staakt-het-vuren De VN-Veiligheidsraad keurde gisteren een resolutie goed die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. 14 van de 15 leden stemden in, de VS onthielden zich. Opmerkelijk want als belangrijkste bondgenoot van IsraĂ«l hield Washington eerdere resoluties voor een staakt-het-vuren driemaal tegen met een veto. Waarom die Amerikaanse bocht? En zal de bindende resolutie een verschil opleveren op het terrein? Duiding door Midden-Oostenexpert Brigitte Herremans. Geloof in de rechtstaat Het geloof in de rechtstaat staat onder druk. De processen tegen Reuzegom en Acid zorgden voor heel wat onbegrip over de rechterlijke uitspraken en twijfels over de werking van justitie. Aan persrechter Laurence De Rudder de vraag wat magistraten zelf kunnen doen om het vertrouwen in justitie te herstellen.
2024-03-25 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240325 Werkte Filip Dewinter dan toch voor de Chinese overheid? Uit documenten die ‘Humo’ en ‘Apache’ vandaag publiceren, blijkt dat Vlaams Belang kopstuk Filip Dewinter jarenlang gewerkt zou hebben voor de Chinese overheid. Dewinter zou onder meer betalingen ontvangen hebben voor zijn inspanningen om een Chinese spion, die ondertussen ons land is uitgezet, in contact te brengen met Europese politici. Jan Antonissen, journalist bij Humo, werkte mee aan het onderzoek. Aanslag Moskou Het hart van Rusland daverde afgelopen vrijdag op zijn grondvesten, nadat minstens 137 mensen stierven tijdens een aanslag in een concertzaal. Rusland erkent nu dat radicale islamisten achter de aanval zaten, maar wees de voorbije dagen ook naar Oekraïne. Hoe zal Poetin omgaan met deze tragedie in zijn eigen hoofdstad? En hoe groot is de terreurdreiging voor het Westen? Ria Laenen en David Criekemans, respectievelijk professor Russische politiek en internationale politiek, analyseren de situatie. Onrust Koerden en Turken Leden van de Turkse en Koerdische gemeenschap zijn dit weekend met elkaar slaags geraakt in Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder. Ook bij een betoging vandaag in Brussel moest de politie ingrijpen. Hoofdredacteur van Het Belang van Limburg Indra Dewitte legt uit hoe de decennialange vete tussen de twee groepen ook in ons land voet aan grond kreeg.
2024-03-21 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240321 Roger Vangheluwe, bisschop af? Vanmiddag kwam het nieuws dat paus Franciscus het verzoek om Roger Vangheluwe te laĂŻciseren inwilligt. Dat betekent dat de voormalige Brugse bisschop dan wel zijn rechten en plichten als bisschop verliest maar tegelijkertijd formeel nog steeds priester Ă©n bisschop blijft. Aan kerkjurist Rik Torfs om deze boodschap helder te krijgen en te duiden welk signaal de kerkelijke leiders hiermee willen geven. En van nog groter belang: wat kunnen of moeten slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk hiermee? Stemplicht voor 16- en 17-jarigen Jongeren van 16 of 17 jaar zullen moeten gaan stemmen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement op 9 juni. Volgens het Grondwettelijk Hof moeten zij op dezelfde manier worden behandeld als alle andere - meerderjarige – kiezers, en het Hof verwierp daarmee de eerdere regeling waarbij de jongeren zelf de keuze kregen om al dan niet te gaan stemmen. Hannes Heyndericks (Chef Politiek van Het Nieuwsblad) legt uit wat de politieke impact van deze stemplicht kan zijn. Aan voorzitter van de scholierenkoepel Lore Sleeckx de vraag of haar leeftijdsgenoten klaar zijn om te gaan stemmen. Morele ambitie “De grootste verspilling van onze tijd is de verspilling van talent” vindt Rutger Bregman. Hij vindt dan ook dat het dringend tijd is om bullshitbanen overboord te gooien en te focussen op een carriĂšre gewijd aan de beste oplossingen voor de grootste wereldproblemen. Hoe je dat best doet, schrijft hij neer in z’n nieuwe boek ‘Morele ambitie. Stop met het verspillen van je talent en maak werk van je idealen’.
2024-03-20 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240320 Foltering gevangenis Antwerpen Was de dagenlange foltering in de gevangenis van Antwerpen een gevolg van de cipiersstaking? Met die stelling doet minister van Justitie Paul van Tigchelt de vakbond steigeren. Ze kaatsen de bal naar hem terug. Waar ligt de verantwoordelijkheid? Sanne De Clerck, strafrechtadvocaat en lid van de Commissie van Toezicht van de gevangenis van Antwerpen, zit mee aan tafel. ‘Het niet zo geheime dagboek’ Wat als je diep zit, eindelijk hulp zoekt en dan op een wachtlijst belandt? Woordkunstenaar Hind Eljadid werkt al heel haar leven met jongeren en schreef in opdracht van CM Gezondheidsfonds ‘Het niet zo geheime dagboek’, over de 16-jarige Amal die hulp nodig heeft maar er geen vindt. Ze baseerde zich op getuigenissen van echte jongeren. ‘Het digitale dilemma’ Luistert TikTok mee via onze babyfoons? Leven we binnenkort voltijds in de Metaverse? Wordt een chatbot onze beste vriend? VRT NWS-journalist Tim Verheyden onderzoekt in het nieuwe programma ‘Het digitaal dilemma’ de impact van technologische innovatie op mens en maatschappij.
2024-03-19 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240319 Foltering gevangenis Antwerpen De gevangenis in Antwerpen kreeg drie meldingen over de foltering van een gedetineerde vóór de feiten groot nieuws werden, maar niemand greep in. Er zijn zware fouten gemaakt, zegt Issabel De FrĂ©, een van de advocaten van het slachtoffer. Zij en collega Sven Mary hebben klacht neergelegd voor schuldig verzuim, en achten minister van Justitie Van Tigchelt mee verantwoordelijk. Drugsgeweld Brussel Brussel kent een opeenvolging van schietpartijen, steeds gelinkt aan de drugswereld. Drugscommissaris Ine Van Wymersch legt uit hoe ze die spiraal van geweld wil aanpakken. Zijn haar plannen haalbaar? Korpschef Brussel-Zuid Jurgen de Landsheer schuift mee aan tafel. 505-concerten Selah Sue is een van de artiesten die optreden op 5 mei in Antwerpen, voor de ‘505-concerten voor de Menselijkheid’. De organisatoren zijn geĂ«ngageerde burgers die oproepen tot een menselijk en duurzaam beleid. Kan zo’n openluchtconcert echt iets veranderen? En neem je als artiest dan een politiek standpunt in?
2024-03-18 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240318 Migratiedeal Egypte Premier Alexander De Croo is net terug uit Egypte en heeft daar een omstreden migratieakkoord afgesloten met de Egyptische dictator Abdel Fatah al-Sisi. Hij is tevreden over de deal, al deelt niet iedereen die tevredenheid. Hanne Beirens van het Migration Policy Institute Europe laat ook haar licht schijnen over het akkoord. ‘Front’ VTM-oorlogsjournalist Robin Ramaekers heeft zijn meer dan twee decennia aan buitenlandverslaggeving gebundeld het boek ‘Front’, een meeslepend relaas van zijn ervaringen in conflicten zoals OekraĂŻne, Gaza en SyriĂ«. Hoe verschillend die oorlogen ook zijn, telkens wordt duidelijk hoe niets uitsluitend wit of zwart is, en staan gewone mensen op om uit de ellende toch iets positief te halen. Margriet Hermans Margriet Hermans viert haar 70ste verjaardag en vindt dat haar leeftijdsgenoten te weinig aan bod komen op tv. Dat moet anders, zegt ze, en daarom heeft ze een idee voor een nieuw programma bij VRT. Hoe zou dat eruitzien? En hoe verliep de premiĂšre van haar nieuwe theatershow, ‘Kwestie van DNA’, samen met dochter Celien?
2024-03-13 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240313 Foltering in de Begijnenstraat De afgelopen dagen vonden er weerzinwekkende feiten plaats in de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen. Een gedetineerde werd 72 uur lang gefolterd door zijn celgenoten. Hoe is dat kunnen gebeuren en hoe kunnen we dit in de toekomst vermijden? We vragen het aan Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) en oud-directeur-generaal van het gevangeniswezen Rudy Van De Voorde. Vrouw aan de haard? Een meerderheid van de Ieren heeft dit weekend "neen" gestemd in een spraakmakend referendum. Dat referendum had als doel verouderde begrippen rond de rol van de vrouw en de definitie van het gezin te wijzigen in de grondwet. Peter Vandermeersch (CEO Mediahuis Ireland) woont in Dublin en volgde het referendum van dichtbij. Waait er opnieuw een conservatieve wind door Ierland, of speelde er meer mee in dit referendum? Northern Lights Jennifer Heylen speelt haar eerste hoofdrol in ‘Northern Lights’, een zesdelige miniserie die vanaf morgen te zien is op Streamz. In de Belgisch-Ierse coproductie speelt ze Denise, een van de vier hoofdpersonages die elk op hun eigen manier te maken krijgen met verlies en rouw. Heylen trok drie maanden naar Ierland tijdens de opnames. Wat legde Heylen van zichzelf in Denise? En wat nam ze uit het personage mee voor zichzelf?
2024-03-12 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240312 Veroordeling Schild & Vrienden In het proces Schild & Vrienden kennen Dries Van Langenhove en de zes andere beklaagden hun straf. Als kopstuk van de extreemrechtse beweging werd Van Langenhove veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van Ă©Ă©n jaar en een totale geldboete van 24.000 euro. Ook wordt hij voor tien jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Wat is de politieke impact van dit vonnis? En wat betekent de uitspraak voor de vrijheid van meningsuiting? Vragen voor politiek journalist Isolde Van den Eynde en voor moraalfilosoof Patrick Loobuyck. Pano: Slag in het water Begin dit jaar was het opnieuw zo ver: overstromingen in de Dendervallei. Nochtans bestaat er een strategisch plan voor de Denderstreek om waterlast aan te pakken. Hoe kan Vlaanderen zich wapenen tegen het water? En waarom blijven lokale besturen tegen negatieve adviezen in bouwvergunningen verlenen in overstromingsgevoelig gebied? VRT NWS-journalist Luc Pauwels zocht het uit. De ontluikende sekslust van Emma Mus (15) In ‘De ontluikende sekslust van Emma Mus (15)’ vertelt Marnix Peeters het verhaal van het gelijknamige tienermeisje dat in de drie weken voor haar verjaardag helemaal tot bloei komt. En dat is niet zijn enige nieuwe boek, want met ‘Als de liefde faalt’ levert hij volgende week het eerste Vlaamse ‘Boekenweekgeschenk’ af. Wat inspireert de schrijver en hoe kijkt hij naar onze maatschappij?
2024-03-11 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240311 Van Hool Tegen 31 maart wil busbouwer Van Hool een akkoord hebben over zijn herstelplan, zo niet dreigt een faillissement. Had de Vlaamse overheid deze problemen kunnen voorkomen, en moet de noodlijdende busbouwer nu financieel ondersteund worden? Voor econoom Geert Noels is dit in ieder geval een wake up call voor de maakindustrie in Europa. Skunk Woensdag komt de film ‘Skunk’ uit, een verbijsterend en bikkelhard verhaal over hoe een jongen na een traumatische jeugd in de psychiatrische jeugdzorg terechtkomt en daar vecht met de sporen van zijn trauma’s. Het hoofdpersonage sprak vandaag rechtstreeks premier Alexander De Croo aan, om te komen kijken hoe het er echt aan toe gaat in zo’n instelling. Geert Taghon, auteur van het boek waarop de film gebaseerd is, gaat in gesprek met Vlaams welzijnsminister Hilde Crevits over waar de sector tekortschiet en hoe het beter kan. Prijs der Nederlandse Letteren 2024 Auteur Tom Lanoye wordt dit najaar bekroond met de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren. Afgelopen weekend ging in Nederland ook zijn theaterstuk ‘Lady + Lord Macbeth’ in premiùre, een bewerking van Shakespeares meesterwerk. Hoe beleeft hij deze hoogdagen?
2024-03-06 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240306
2024-03-05 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240305 Super Tuesday Het is vandaag Super Tuesday, de belangrijkste dag in de Amerikaanse voorverkiezingsstrijd. Maar de winnaars lijken al gekend. Niemand kan Donald Trump en Joe Biden nog een strobreed in de weg leggen, zodat ze het in november waarschijnlijk opnieuw tegen elkaar zullen opnemen. Professor internationale politiek Bart Kerremans (KU Leuven) blikt vooruit. Doorbraak AI Op een jaar tijd heeft een derde van de Vlamingen geproefd van AI-tools om tekst, beeld of audio te genereren, zo blijkt uit de 'digimeter': een grote jaarlijkse bevraging. Tegelijk groeit de groep die bezorgd is om de negatieve impact van AI. Computerwetenschapper Jeroen Baert wikt en weegt de zorgen over AI. Lore Sleeckx van de scholierenkoepel pleit voor veel meer aandacht voor AI op de middelbare school. België boven op het WK indooratletiek Afgelopen weekend werd in Glasgow het wereldkampioenschap indooratletiek afgewerkt. België beleefde een uitstekend WK en sleepte maar liefst 4 medailles in de wacht: 3 gouden en 1 bronzen. Grote uitblinker was Alexander Doom. De West-Vlaming werd zaterdag wereldkampioen op de 400 meter, en deed de dag erna dat kunstje nog eens over met de Belgian Tornados op de 4x400 meter.
2024-03-04 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240304 Overvolle gevangenissen Het is een oud zeer dat maar niet opgelost geraakt, de overvolle gevangenissen. En ook dit weekend trok het personeel van enkele Vlaamse gevangenissen aan de alarmbel. Totdat er oplossingen komen om voor het probleem, mogen er geen nieuwe gevangenen meer binnen. EĂ©n van de gevangenissen die zich aansloot bij deze actie was die van Oudenaarde. Directeur Hans Claus begrijpt de actie van zijn personeel en pleit voor structurele maatregelen op lange termijn. Oorlog IsraĂ«l - Gaza Vanmiddag is er vanop Melsbroek Belgische noodhulp vertrokken richting JordaniĂ«. Later deze week worden deze vanuit de lucht gedropt boven de Gazastrook. Komen luchtdroppingen als deze tegemoet aan de enorme hulpnoden op het terrein? En hoe veraf of dichtbij staan de onderhandelaars intussen van een staakt-het-vuren? Meinie Nicolai, directeur van Artsen Zonder Grenzen en net terug uit Gaza, en VRT-journalist Inge Vrancken zijn te gast. The Regime Matthias Schoenaerts is terug en u zal het geweten hebben. Aan de zijde van Kate Winslet schittert hij in de HBO-reeks ‘The Regime’, over een autoritair regime dat door de eigen waanzin de controle verliest over het land. Schoenaerts was meteen verkocht door het project, dat met de mix tussen zwartgallige humor en drama ons een confronterende spiegel voorhoudt.
2024-02-28 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240228 Ousmane Dia Al vijf jaar moet Ousmane Dia verder zonder zijn zoon Sanda. De student overleed eind 2018 na een doop van de studentenclub Reuzegom. De dood, het proces en het vonnis in de zaak veroorzaakte veel verontwaardiging, een gevoel dat Ousmane ook trof, schrijft hij in het boek ‘Ze hebben mijn zoon vermoord’. Hij blikt terug op de afgelopen jaren en vertelt hoe hij de nagedachtenis van Sanda ten goede wil gebruiken. Bezoek FĂ©lix Tshisekedi De Congolese president FĂ©lix Tshisekedi bracht een onverwacht bezoek aan ons land en had een gesprek met premier De Croo. Tshisekedi wil sancties tegen buurland Rwanda. Congo zegt dat Rwanda de rebellen in Oost-Congo steunt. Waarom flakkert het conflict tussen Congo en Rwanda terug op, en waarom stelt BelgiĂ« zich terughoudend op wanneer het over sancties tegen Rwanda gaat? Vragen voor journalist Stijn Vercruysse en politicologe Nadia Nsayi. The Best is Yet to Come Op zijn net verschenen album ‘The Best is Yet to Come’ brengt Joost Zweegers tien oudere Novastar-nummers samen met Ă©Ă©n gloednieuwe song. De oudere nummers werden opgefrist en opnieuw opgenomen met Britse band, met als kers op de taart: twee opname-dagen in de legendarische Abbey Road Studio’s in Londen, dĂ© studio van zijn grote helden The Beatles. Een jongsdroom van Zweegers die uitkwam.
2024-02-27 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240227 NAVO-troepen in OekraĂŻne Staan Russische militairen en NAVO-troepen straks neus aan neus in OekraĂŻne? De Franse president Macron lijkt de deur op een kier te hebben gezet. Hoe moeten we de uitspraken van de Franse president inschatten? En welke voordelen biedt de toetreding van Zweden tot de NAVO? Vragen voor VRT-journalist Jan Balliauw die net terug is uit OekraĂŻne en voor oud-kolonel Roger Housen. Drugsgeweld in Brussel De voorbije weken werd Brussel verschillende keren opgeschrikt door schietpartijen, vaak gelinkt aan het drugsmilieu. Vandaag kwam de Brusselse Gewestelijke Veiligheidsraad samen om een plan van aanpak op te stellen. Dienstdoend procureur des Konings Tim De Wolf schoof ook aan bij het overleg. Parkinson “Vibrato, leven met parkinson”, dat is de documentaire die Phara De Aguirre maakte voor VRT Canvas over de hersenziekte, bekend van de trillende handen. Meer dan 40.000 mensen in ons land kregen de diagnose. Siel Van Der Donkt, oud-VRT-journalist, is er Ă©Ă©n van. Ze heeft net een hersenoperatie achter de rug en getuigt over leven met de ziekte.
2024-02-26 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240226 Dodelijk ongeval Gent Een dronken man die al tien jaar lang geen rijbewijs meer had, heeft zondagochtend twee fietsers doodgereden. Hoe is dat kunnen gebeuren, ondanks drie eerdere veroordelingen wegens verkeersovertredingen? En kunnen we hardleerse chauffeurs effectief van onze wegen verwijderen? Peter D’Hondt, politierechter van Dendermonde, en mobiliteitsexpert Joris Vandenbroucke (Vooruit) zoeken samen naar antwoorden. Voorzitter Vlaamse Jeugdraad De 19-jarige Anna Roos is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad en volgt daarmee Amir Bachrouri op. In eerste instantie wil ze volop inzetten op de verkiezingen van 9 juni om jongerenthema’s onder de aandacht te brengen. “Veel jongeren zijn nog onbeslist. Meer aandacht voor jongerenthema’s kan dus een grote impact hebben op de verkiezingsuitslag" zegt ze. Wat kunnen politici anders en beter doen om jongeren te betrekken? De levens van Claus ‘De levens van Claus’ is de titel van de monumentale biografie die Mark Schaevers schreef over Hugo Claus. Het werd een werk van bijna 1000 bladzijden waar Schaevers 10 jaar aan werkte. Hugo Claus was iemand die graag mysterieus deed over zijn eigen persoon, en hij deinsde er ook niet voor terug om verhalen over zijn eigen leven te verzinnen. Hoe is Mark Schaevers erin geslaagd feiten van fictie te onderscheiden? En deed hij ook nieuwe ontdekkingen over het leven van Claus?
2024-02-21 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240221 Het nieuwe IJzeren Gordijn In de reeks ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’ verkent Rudi Vranckx vanaf vanavond het intrigerende grensgebied tussen Rusland en de rest van Europa. In vier afleveringen reist hij van het Hoge Noorden tot in de Kaukasus, langs de breuklijn tussen twee werelden. Hoe ervaren de mensen in de schaduw van het nieuwe 'IJzeren Gordijn' de gespannen situatie? Pommelien Thijs: ‘Het beste moet nog komen’ Hoewel iedereen beseft dat de smartphone in het verkeer gevaarlijk is, gaan gsm’en en rijden nog te vaak samen. VRT en Pommelien Thijs slaan de handen in elkaar voor een sensibiliseringscampagne. 'Het beste moet nog komen' is een song met als boodschap: laat je toekomst niet stelen door je gsm. Start wielerseizoen Omloop het Nieuwsblad is de traditionele openingsklassieker van het Vlaamse wielervoorjaar. Greg Van Avermaet zal zaterdag voor het eerst in achttien jaar de Omloop Het Nieuwsblad meemaken als ex-renner. Samen met voormalig wielrenner en co-commentator Ine Beyen blikt hij vooruit op de koers van zaterdag en op het verdere wielervoorjaar.
2024-02-20 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240220 Magistratentekort en schietpartijen in Brussel In het Staatsblad werden gisteren vacatures voor meer dan 80 magistraten gepubliceerd. Die publicatie kwam er onder dwang, nadat de Belgische Staat een rechtszaak had verloren die was aangespannen door de Orde van Franstalige en Duitstalige Balies. De advocaten waren naar de rechter gestapt omdat er al jarenlang een groot personeelstekort is bij de Belgische rechtbanken. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt reageert op het magistratentekort en kijkt ook naar de drugsproblematiek in Brussel, waar de laatste dagen bijna dagelijks schietpartijen binnen het drugsmilieu plaatsvinden. Ook Brussels columnist Luckas Vander Taelen reageert op het drugsgeweld in zijn stad. Dans dans revolutie De Nederlands-Oekraïense auteur Lisa Weeda schreef ‘Dans dans revolutie’, een magisch verhaal over de Russisch-Oekraïense oorlog. Hoeveel geef je om het leed van een ander en waar liggen de grenzen van onze solidariteit? Dat zijn de ongemakkelijke vragen waarmee ze haar lezers achterlaat. Twee jaar oorlog in Oekraïne Zaterdag 24 februari zal het twee jaar geleden zijn dat Rusland Oekraïne binnenviel en de oorlog uitbrak. Na de val van Avdiivka afgelopen weekend rijst de vraag hoe lang de Oekraïense troepen het nog kunnen volhouden met een tekort aan artilleriemunitie en manschappen. Zitten we op een keerpunt in de oorlog? En kan Rusland nog wel een halt toegeroepen worden? Tom Simoens, militair historicus aan de Koninklijke Militaire School, is te gast en maakt de balans op van twee jaar oorlog in Oekraïne.
2024-02-19 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240219 Werkweek van 32 uur 32 uur in plaats van 38 uur per week werken en toch je volledige loon behouden. Het is Ă©Ă©n van de voorstellen van de PS om de balans tussen werk en privĂ© in evenwicht te houden. Muziek in de oren van Miranda Ulens, algemeen secretaris van ABVV, maar een valse noot voor professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent). Is de arbeidsduurvermindering echt zo noodzakelijk? En hoe moet dat betaald worden? Oorlog in OekraĂŻne Komend weekend zal het twee jaar geleden zijn dat Poetin OekraĂŻne binnenviel. Net nu is het industriestadje Avdiivka gevallen, het OekraĂŻense leger trok zich er afgelopen weekend volledig uit terug. De combinatie met wat er aan het front gebeurt en de uithaal van Trump naar NAVO-landen die niet genoeg bijdragen voor defensie, maakt Europese leiders zenuwachtig. Kan Europa voor zichzelf zorgen op het vlak van defensie en hoe kijkt Poetin naar dit alles? En moeten we ons stilaan echt beginnen voorbereiden op een gewapend conflict met Rusland? Vragen voor Willy Claes, oud-secretaris-generaal van de NAVO. De trein naar het Imperium Auteur Maja Wolny maakte een gedurfde reis. Ze is een van de weinige journalisten die sinds de start van de oorlog nog door het Rusland van Poetin heeft gereisd. In haar boek “De trein naar het imperium” vertelt ze over die vaak beklemmende reis, over haar ontmoetingen met gewone Russen en over de steun die de oorlog van heel wat mensen krijgt. In Rusland waren ze niet opgezet met Maja’s nieuwsgierige en kritische kijk op hun land. Ze is de toegang tot het land voor de komende twintig jaar ontzegd.
2024-02-07 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240207 Landbouwgrond CD&V wil dat landbouwgrond zo veel mogelijk in handen blijft van landbouwers. De partij wil dat de overheid en Natuurpunt geen landbouwgrond meer opkopen. Vlaams parlementslid en burgemeester van Ledegem Bart Dochy (CD&V) vindt dit nodig om landbouwgrond niet nog duurder te maken. Journalist Dirk Draulans (Knack) gelooft niet dat meer natuurgebied een bedreiging vormt voor de landbouw. First Time Voters Jongerenvertegenwoordiger Naomi Izabela slaagde er vorige week in om verschillende partijvoorzitters een charter te laten ondertekenen. De voorzitters verklaarden in hun partijprogramma’s aandacht te zullen hebben voor de jongeren. Hoe zit het met de politieke interesse en betrokkenheid van jonge mensen? En wat mogen we verwachten van de vele jongeren die in juni voor de eerste keer zullen gaan stemmen, waaronder Naomi Izabela zelf? Tom Waes De nieuwe reeks van het populaire zondagavondprogramma ‘Kamp Waes’ is half weg. In de reeks doorlopen gewone burgers de loodzware opleidingsproeven van de Special Forces. Wat was in deze reeks de grootste beproeving voor Tom Waes zelf, en welke nieuwe uitdagingen komen er nog op zijn pad?
2024-02-06 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240206 King Charles III Gisteren kwam het Britse koningshuis met de melding dat Koning Charles III kanker heeft. Een opvallende melding, want Charles’ voorganger schermde haar privĂ©leven altijd heel sterk af. Waarom speelt Charles wel open kaart over zijn gezondheid en hoe kwam dit nieuws binnen bij de bewoners van het Verenigd Koninkrijk? We leggen het voor aan Veerle De Vos. Walter van den Broeck Auteur Walter van den Broeck is op 82-jarige leeftijd overleden. “Groenten uit Balen” en “Brief aan Boudewijn” zitten in het collectief geheugen. Herman Brusselmans verliest een persoonlijke vriend en heeft altijd met bewondering naar de schrijver gekeken. Hij legt uit waarom we van den Broeck moeten blijven lezen. Human Forever Hoe kunnen we mensen met dementie een waardevoller einde van hun leven geven? Met die opdracht zadelde Teun Toebes zichzelf op in de documentaire ‘Human Forever’, waarin hij in 11 landen op 4 continenten zocht naar goede voorbeelden van zorg voor die patiĂ«nten. Toebes kent de problematiek, want de 24-jarige Nederlander woonde meer dan drie jaar tussen de bewoners van een woonzorgcentrum. Bert Anciaux, senator maar ook directeur van een woonzorgcentrum, toetst zijn voorstellen aan de realiteit.
2024-02-05 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240205 Staking in de gevangenis Het personeel van de Vlaamse gevangenissen voert een hele week actie. De vakbonden willen het geweld tegen het personeel aankaarten. Om de beurt zullen verschillende gevangenissen 24 uur lang het werk neerleggen. Wat zijn de oorzaken van het geweld in de gevangenis en hoe kan het beteugeld worden? Vragen voor An Janssens, directeur van de gevangenis van Antwerpen, en voor federaal volksvertegenwoordiger Koen Geens (CD&V). Ensors 2024 Afgelopen weekend werden in Oostende de jaarlijkse Vlaamse film- en televisieprijzen uitgereikt op het Gala van de Ensors. Een feestelijke gebeurtenis, maar een die voor velen een wrange nasmaak naliet, want geen enkele vrouw won een award. Functioneert het systeem van de genderneutrale Ensors wel zoals bedoeld? Genomineerde actrice Ruth Becquart, die zelf ook naast een prijs greep, schuift aan tafel. De kolonisten van de Wetstraat Vorige week slaagde de Vivaldi-regering er niet in om tot een akkoord te komen rond een herziening van de partijfinanciering. Dit tot ongenoegen van de leden van het burgerpanel ‘We Need To Talk’, die al langer pleiten voor een herziening van de financieringsregels. Net vorige week verscheen ook politicoloog Bart Maddens' boek ‘De kolonisten van de Wetstraat’: een boek waarin hij de partijfinanciering onder de loep neemt. Hoe kijkt hij naar de gebeurtenissen van vorige week?
2024-02-01 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240201 Europese boerenprotesten Ook vandaag kwamen de boeren op straat. Her en der over het land verspreid werden blokkades opgetrokken maar vooral de Europese wijk in Brussel werd helemaal klemgereden. Terwijl de Europese leiders deelnamen aan de top over Oekraïne, kookten buiten enkele potjes over. Bierbakken, eieren en mest werden gegooid, een standbeeld neergehaald. Aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) de vraag wanneer zij het nodig vindt om de politie te laten ingrijpen. Journalist Steven Decraene -man van vele betogingen- schetst en duidt de fase waarin het protest nu beland is. Groen licht voor Europees steunpakket aan Oekraïne Er was een extra top tussen de Europese staats- en regeringsleiders voor nodig, maar Oekraïne zal verspreid over de komende 4 jaar dan toch kunnen rekenen op een economisch steunpakket van 50 miljard euro. Half december liep een vorige poging daartoe nog af op een sisser omdat Viktor Orbån de financiële hulp blokkeerde door zijn veto te stellen. Journalist bij Politico Barbara Moens komt duiden waarom nu wél gelukt is wat toen mislukte en waarom de Hongaarse premier overstag is gegaan. Oorlog in Oekraïne Wat zijn de soldaten aan het front in Oekraïne met een Europees steunpakket waarvan er geen euro naar kogels of wapens mag gaan? En hoe ver staat het met wapenproductie in Europa om de veiligheid van Oekraïne en bij uitbreiding onszelf te garanderen? Generaal op rust Marc Thys analyseert de strategische bewegingen in en rond Kiev en Brussel.
2024-01-31 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240131 Boerenprotesten dag vier Boze landbouwers blijven protesteren tegen het huidig landbouwbeleid en blokkeerden ook vandaag verschillende wegen in ons land. Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vindt de protesten ‘een logisch gevolg van jarenlange afbraakpolitiek’. Welke oplossingen ziet Sintobin voor de boeren? En hoe schat landbouweconome Tessa Avermaete (KULeuven) die voorstellen in? Vier jaar Brexit Morgen is het precies vier jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapte. De voorstanders van Brexit geloofden dat het afscheid van de EU voor economische welvaart en minder migratie zou zorgen. Hoe kijken de Britten vier jaar later naar de Brexit? Correspondent Lia van Bekhoven merkt steeds minder tevredenheid. Is er een kans dat de Britten terug bij de EU zullen willen, en zijn er al politici die hier openlijk voor pleiten? ‘13’ Is de voordeur op slot en staat de oven uit? Dat zijn maar enkele vragen die bijna dagelijks door het hoofd van comedian William Boeva spoken. Daarom steekt hij in zijn nieuwe zaalshow ’13’ op een ludieke manier de draak met angsten en dwanggedachten, iets waar ruim 2% van de mensen aan lijdt.
2024-01-30 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240130 Boerenprotesten houden aan Het ziet er niet naar uit dat de boerenprotesten meteen zullen gaan liggen. Ook vandaag werden verschillende autosnelwegen afgesloten. Minister van landbouw Jo Brouns reageert op de protesten en op de positie van CD&V in dit verhaal. Hoofdredacteur van De Tijd/L'Echo Isabel Albers overschouwt de politieke gevolgen. De Lijn Ann Schoubs is directeur-generaal van De Lijn. Haar vervoersmaatschappij lag de laatste weken fel onder vuur. Eerst was er de kritiek van minister Lydia Peeters, daarna de ontevredenheid over het nieuwe vervoersplan. Hoe kijkt ze terug op deze woelige weken, en hoe ziet ze de toekomst van De Lijn? 59 - net geen zestig Stijn Meuris is nog net geen zestig jaar, maar de kaap van de zestig is nu duidelijk in zicht. Dit was voor hem even schrikken, want ouder worden maakt Stijn niet blij. In ’59’ analyseert hij op zijn eigen wijze het afgelopen jaar: dat van hemzelf en dat van ons allemaal.
2024-01-29 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240129 Boerenprotest De Vlaamse boer is boos en we zullen het geweten hebben. In navolging van hun buitenlandse en Waalse collega’s hebben Vlaamse landbouwers vandaag verschillende snelwegen bezet. De boeren zijn boos omdat ze steeds meer regels opgelegd krijgen, waardoor de prijs van hun producten stijgen. Een prijs die ze op hun beurt niet kunnen doorrekenen aan de supermarkten. Veehouder Gunther Klaasen ziet zijn professionele toekomst bedreigd en viseert Europa, waar Hilde Vautmans als europarlementslid voor Open Vld mee het beleid probeert te sturen. Dood spoor 10 jaar na zijn vorige boek ‘Dwarsligger’, werpt Marc Descheemaecker een blik op de Vlaamse en Belgische mobiliteit. In ‘Dood spoor’ kijkt hij naar het (politiek) beleid dat de laatste jaren is gevoerd bij De Lijn en de NMBS. Hij vindt dat er veel fout loopt, en probeert enkele oplossingen aan te reiken om tot een eengemaakt mobiliteitsbeleid te komen. Abortusdebat Hoe voer je een constructief debat over een gevoelig onderwerp zoals abortus? Alleszins niet door als opiniemaker of journalist hevig te reageren op de uithalen van de betrokken partijen, vind JoĂ«l De Ceulaer, senior writer bij De Morgen. Hij stoorde zich aan het “gehyperventileer” van de voorbije dagen. Sterke statements horen bij de verbale oorlog en het theater van het politiek spel, aldus De Ceulaer. Sterker nog, dat omarmen is de kern van de democratie.
2024-01-25 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240125 Stikstofdecreet gestemd Een akkoord was er al, maar gisteren gaf ook het Vlaams Parlement haar fiat voor het veelbesproken stikstofdecreet. Nochtans is de kritiek van de Raad van State op dat decreet niet mals en liet de Boerenbond al weten dat het naar het Grondwettelijk Hof stapt. Wat is dat stikstofdecreet nu echt waard? Vlaams viceminister-president Gwendolyn Rutten en chef politiek van Het Nieuwsblad Hannes Heynderickx plaatsen het in perspectief. Handicap Anaïs Van Ertvelde werd geboren met een korte rechteronderarm. Ze schreef een boek met als titel "Handicap", en als opmerkelijke ondertitel "een bevrijding". In haar boek onderzoekt ze hoe ze kan thuishoren in een wereld waartoe ze niet als vanzelf behoort en hoe identificatie met een handicap bevrijdend kan werken. ABBA en AI Gisteren mocht Bent Van Looy een van zijn muzikale helden interviewen: Björn Ulvaeus van ABBA. Ze hadden het over de rijkgevulde carriÚre van Björn, maar ook over de potentiële gevaren die AI voor de muziekindustrie inhoudt. Ulvaeus was in Brussel om te pleiten voor meer respect voor de auteursrechten van muzikanten, want die worden door AI bedreigd. Hoe kijkt Bent Van Looy terug op zijn ontmoeting met de songschrijver van een van de meest bekende bands ter wereld?
2024-01-24 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240124 Abortus in BelgiĂ« Vandaag lanceren vijf abortuscentra een campagne waarin ze pleiten voor een nieuwe abortuswet. Directeur Carine Vrancken telt meer dan 10.000 eerste consultaties in haar centra, waarvan 8 op 10 vrouwen effectief een abortus laten uitvoeren. Ze ziet ook een verschuiving in het gebruik van anticonceptie. Zo lijkt de pil op haar retour en daar hebben Tiktok of Instagram iets mee te maken. Sommige influencers verspreiden vaak verkeerde of ongenuanceerde informatie over klassieke hormonen. Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (Vooruit) wil de stilstand doorbreken en wil de abortuswet terug op de politieke agenda zetten. ‘Geen stem’ Mensen die nog totaal geen idee hebben op wie ze in juni zullen stemmen, kunnen zich tot Jan Jaap van der Wal wenden. De nieuwbakken Belg komt binnenkort met ‘Geen stem’, een verkiezingsconference vol ongevraagd kiesadvies. En met de formatie in Nederland nog volop aan de gang, vinden heel wat politieke trends van bij onze noorderburen ook hun weg naar hier. Hans Van Themsche Het is niet veel mensen gegeven, de moed verzamelen om de moordenaar van je kind in de ogen te kijken, maar toch is dat wat Laurence Van BrĂ©e heeft gedaan. In 2006 schoot Hans Van Themsche haar tweejarige dochter Luna dood en vermoordde ook haar au pair Oulematou Niangadou. In het kader van de docureeks ‘True Crime Belgium: Hans Van Themsche’ ging Van BrĂ©e aan tafel zitten met de veroordeelde moordenaar.
2024-01-23 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240123 Limburg gehackt 383.000 gestolen bestanden met gegevens over erfenissen, rijksregisternummers, mailverkeer
 Het datalek bij Limburg.net blijkt groter dan eerst gedacht, dat bewijst onderzoek van de VRT-redactie. Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert legt uit wat criminelen met deze informatie kunnen doen en wat u kan doen om uw gegevens beter te beschermen. Oorlog in Oekraïne Het oorlogsgeweld in Oekraïne gaat onverminderd door. Vannacht vielen er bij een Russische luchtaanval minstens negen doden en tientallen gewonden in de steden Kiev en Charkiv. Luitenant-kolonel Tom Simoens (KMS) geeft een stand van zaken van het grondoffensief. Intussen neemt de onrust over de oorlog ook toe bij de Russische bevolking. Meer en meer vrouwen wiens mannen aan het front zitten, roeren zich. En in een deelrepubliek in het Zuiden van Rusland kwamen de laatste dagen duizenden mensen op straat, na de arrestatie van een lokale activist. Hoe opmerkelijk zijn die manifestaties en leidt dit tot onrust in het Kremlin? Vragen voor Ria Laenen, prof. Russische politiek (KUL) Oorlogsreporters Waarom weerstaat iemand de natuurlijke reflex om te vluchten van oorlogsgeweld en stapt die persoon net met microfoon of camera in de hand recht op de frontlijn af? Dat is de vraag die Gilles De Coster aan acht oorlogsreporters voorlegde. Onder andere Rudi Vranckx, Robin Ramaekers en Daniel Demoustier deelden met hem de harde, maar ook de ontroerende verhalen en inzichten van tijdens hun tochten richting slagveld.
2024-01-22 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240122 Nieuwjaarsrecepties en ‘Vertrouwen in verkiezingen’ Afgelopen weekend hebben Vlaams Belang en Vooruit hun nieuwjaarsreceptie gehouden, en daarmee hebben bijna alle grote Vlaamse partijen hun nieuwjaarsreceptie gehad. Isolde Van den Eynde volgde de nieuwjaarsrecepties en stelt enkele duidelijke tendensen vast. Ook Ivan De Vadder keek geĂŻnteresseerd naar de recepties. Benieuwd hoe hij de speeches van de voorzitters inschat en of die volgens hem het vertrouwen van de kiezer ten goede komen. Over vertrouwen gaat ook zijn nieuwste boek ‘Vertrouwen in Verkiezingen’. Duitsland in rep en roer? Nauwelijks een week na de afloop van de boerenprotesten in Berlijn, stroomden verschillende Duitse steden de voorbije drie dagen opnieuw vol met demonstranten. Bijna anderhalf miljoen mensen zijn de straat opgetrokken om te protesteren tegen de opmars van extreemrechts. De grootschalige manifestaties zijn een reactie op de recente onthulling dat prominente AfD-kopstukken in november zouden hebben samengezeten met neonazi’s om een “masterplan voor remigratie” te bespreken. Verkeert het immer stabiele Duitsland in woelig vaarwater? Professor Duitse geschiedenis Georgi Verbeeck komt naar de studio. Gaston en Leo hommage De nostalgische voorstelling "Gaston & Leo - De Hommage Musical" gaat terug naar de gouden jaren van het variĂ©tĂ© en de Vlaamse humor. Voor deze musical kruipt Warre Borgmans in de huid van komiek Gaston Bergmans. Wat maakte Gaston en Leo tot het meest iconische komisch duo dat Vlaanderen ooit gekend heeft?
2024-01-18 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240118 Proces Acid Vandaag stond Nathan Vandergunst- beter bekend als YouTuber Acid- voor de rechter in Brugge. Hij moest zich verantwoorden voor het filmpje dat hij maakte in mei vorig jaar, net na de uitspraak in de zaak Sanda Dia, waarin hij enkele Reuzegommers bij naam noemde. Alvast één van de mensen die hij vermeldde, bleek niet betrokken bij de dood van Sanda Dia en spande een proces aan voor onder meer elektronische belaging, laster en eerroof. De advocaat van Acid, Walter Van Steenbrugge wil met deze zaak naar het hof van assisen trekken, naar eigen zeggen om de bevolking en de democratie te laten spreken. Politieke reclame op sociale media beperken? Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere vindt dat politieke partijen niet langer geld mogen uitgeven aan online- campagnes. Net vandaag kwam Vooruit wel met een nieuwe campagne, waarbij ze onder andere het hoofdkwartier van het Vlaams Belang in het vizier namen. Het Vlaams Belang bleef niet bij de pakken zitten en lanceerde meteen een tegencampagne. West-Vlaams lijsttrekker van Vlaams Belang Wouter Vermeersch reageert op de voorstellen van de Vooruit-voorzitter. Europese Veiligheid Waarom plant de EU een militaire missie in de Rode Zee tegen de Houthi-rebellen en wat kan België hierin betekenen? Is dit een voorbode van een Europa dat zelf steeds meer voor zijn eigen veiligheid en belangen wil kunnen instaan? Hoe veilig is Europa als de dreiging vanuit Rusland groter wordt, en de steun van de VS stilvalt? Vragen voor Jan Balliauw.
2024-01-17 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240117 Te veel middelen voor Antwerpen? Gaat Antwerpen met te veel Vlaams geld lopen? Peter Reekmans, burgemeester van de kleine gemeente Glabbeek, vindt van wel. Hij gaat in debat met de Antwerpse schepen van financiën Koen Kennnis (N-VA). Een stad als Antwerpen kan niet vergeleken worden met een dorp als Glabbeek, zegt Kennis. Genocideklacht Zuid-Afrika Vorige week daagde Zuid-Afrika Israël voor het Internationaal Gerechtshof op beschuldiging van een genocide tegen de Palestijnen in de Gazastrook. Maar waarom voelt nét dat land zich zo betrokken bij de oorlog in Gaza? We vragen het aan auteur Tom Lanoye die net terug is uit Zuid-Afrika waar hij 4 maanden per jaar woont. Stadsdichter Brussel Lisette Ma Neza mag zich sinds maandag de allereerste stadsdichter van Brussel noemen. Wat kan een stadsdichter betekenen voor zijn of haar stad? En hoezeer kan de complexiteit van een stad een inspiratiebron zijn voor een dichter? Lisette gaat in gesprek met Tom Lanoye, de allereerste stadsdichter van Antwerpen (én van België).
2024-01-15 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240115 Oorlog Hamas-IsraĂ«l Het conflict in de Gazastrook woedt nu meer dan 100 dagen en Fatena Al Ghorra maakte de horror van op de eerste rij mee. Ze was op bezoek bij haar ouders in Gaza toen de oorlog uitbrak. Nu ze terug thuis is, deelt ze haar verhalen van op het slagveld. En professor internationale politiek David Criekemans bekijkt hoe de schermutselingen tussen de Houthi-rebellen en de Verenigde Staten de temperatuur in de regio nog verder doen stijgen Imec 40 jaar Imec is het meest toonaangevende onderzoekscentrum voor microchips ter wereld. Morgen bestaan ze precies 40 jaar. CEO Luc Van den hove was erbij vanaf het begin en blikt terug en vooruit. Hoe zijn chips veranderd, en wat zijn de technologische en geopolitieke uitdagingen van deze strategisch uiterst belangrijke technologie? Jade Mintjens ComĂ©dienne Jade Mintjes is vooral bekend als sidekick van De Ideale Wereld, Na haar eindejaarsconference in 2022 verblijdt ze de wereld nu met haar eerste persoonlijke avondvullende zaalshow: '‘Bedankt om te komen’.
2024-01-11 20:35:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/de-afspraak/2024/de-afspraak-d20240111 De Croo in China Voor het eerst in acht jaar bezoekt een Belgische premier het land van de rijzende zon. Heel wat gevoelige thema's vallen er te bespreken: Gaza, de Chinese spionagepraktijken, de positie van China ten aanzien van de oorlog in OekraĂŻne- om er maar een paar te noemen. En ondertussen is het ook de bedoeling om de handelsbanden tussen China en BelgiĂ« aan te halen. Morgen staat er een gesprek tussen De Croo en de Chinese president Xi gepland en dat terwijl er zaterdag presidentsverkiezingen in Taiwan zullen plaatsvinden, nog zo'n delicaat thema op de agenda. Chinakenner Jonathan Holslag en oud-Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) duiden het belang van het bezoek aan Peking. Chinese spionage Het federaal parket heeft een onderzoek gestart naar de contacten die ex-Vlaams Belanger Frank Creyelman had met een Chinese inlichtingenofficier. Peking betaalde Creyelman om China in een goed daglicht te stellen en in naam van het land invloed te verwerven bij de top van de partij. Lars BovĂ©, journalist bij De Tijd, legde de inmenging bloot en schat in wat het onderzoek nog kan opleveren. Bitcoin-ETF In de VS heeft de financiĂ«le toezichthouder SEC het licht op groen gezet voor de eerste ‘bitcointrackers’ of de zogenaamde bitcoin-ETF’s. Na tien jaar lang de boot af te houden heeft de beurswaakhond nu toch zijn fiat gegeven voor de handel in beursgenoteerde bitcoinfondsen in de VS. Hoe werkt zo’n bitcointracker? En wat zijn de mogelijke gevolgen? We leggen het voor aan Trends-journalist Ilse De Witte.